A pitypang gyógyító hatásai


Hirdetés

Tudta, hogy a pitypang, amit sokan gyomnövénynek hisznek, véd a cukorbetegség, a rák, a májbetegség, és vesekő ellen?

pitypang

“Népi megfigyelések szerint a pitypangvirág bezáródása jelzi az eső közeledtét”

A pitypang (gyermekláncfű) levele és gyökere vitaminok és ásványi anyagok forrása.
Megtalálható benne A-vitamin , D-vitamin, ezek mellett tartalmaznak C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.
Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, a virágzás idején a szárát.

Felhasználása

-Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek.
-Gyökere nyersen vajon párolva, vagy gyors szárítással (kb. 55 °C-on szárítva) és durvára őrölve kávépótlóként használható.
-Gyökere és levele is teának egyaránt elkészíthető, fogyasztható.

A szárat virágostul mossuk meg, csak ezután távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk. A szárat kezdetben egy kicsit keserűnek érezzük, de ropogós és nedvdús, salátához hasonló ízű.

Gyógyító hatásai

-méregtelenít
-erősíti a májműködést(hasznos a májgyulladás és a sárgaság kezelésére)
-elősegíti az emésztést
-csökkenti az endometriosis tüneteit és a havi vérzést megelőző emlőfájdalmat
-vízhajtó hatású
-segít epebántalmak és májbetegségek gyógyításában
-Vértisztító hatású
-nyirokcsomó duzzanatok kezelésére alkalmas
-Rákellenes hatású

pitypang2

Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlott kéthetes kúra  a gyermekláncfű szárával. El fognak csodálkozni, micsoda nagyszerű a hatása.

Egy csodatevő szirup recept a gyógynövény virágszirmából

A pitypang minden része gyógyhatású, így a virágokból készült szirup is tartalmazza mindazt a jót ami ebben a gyógynövényben található.
A szirup íze hasonlít a mézhez, a felhasználása is azonos a mézével. Csurgathatjuk kalácsra, vajas kenyérre, rakható süteménybe, teába is.

Kb. 150-250 virág szirmára lesz szükségünk.

A leszedett virágokat rázzuk meg, és  1 órára terítsük szét újságpapírra vagy kéztörlőre, hogy a bogárkák kimászhassanak belőle.
Ne mossuk meg a virágokat!

Van aki leszedi a virágszirmokat a zöld részről, más viszont a zöld résszel együtt főzi fel.

A virágokat 5 dl ideg vízbe rakjuk, és lassan elkezdjük főzni.
Amikor a víz forrni kezd lezárjuk a tüzet és éjszakára állni hagyjuk a főzetet.
Másnap szitán keresztül leszűrjük a levét.

A gyermekláncfű (pitypang) léhez egy fél kg cukrot keverünk, és hozzáadjuk egy fél citrom levét.

A lábast feltesszük a tűzre fedő nélkül, és a legkisebb lángon elkezdjük melegíteni azért, hogy ne forrjon lobogva, és elkezdjük besűríteni.
Ez akár 2 óráig is eltarthat.

Néha vegyünk ki egy kanállal, hogy azt kihűtve ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűre főzni, mert akkor kikristályosodik és kemény lesz, ha viszont túl hígra hagyjuk akkor viszont megromolhat.

Hirdetés
Hirdetés betöltése...