A patika az árokparton kezdődik, avagy a fogyasztói társadalom kritikája


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

b_200_200_16777215_00___images_watermarks_a_a_maxresdefault.jpgRégen, amikor a falvakban még nem voltak orvosok, vajon milyen „gyógyszereket” alkalmaztak öreganyáink? Ebből a videóból kiderül.

A filmben Bio Zsuzsi, vagyis Dr. Jánosik Zsuzsa a Balaton-felvidéki Koloska völgyben járva az árokszéli patika kincseivel ismertet meg bennünket.

Papok, javasasszonyok és az angyalok, – a láthatatlan segítők – tudományát a nagymamája örökítette át számára, mikor még gyermek volt. A „csemete” egyből beleszeretett a természet patikájába, egész későbbi életét meghatározta a természettel, a gyógynövényekkel való első találkozás.

A filmet nézve mi is rádöbbenhetünk, mennyi étel (és gyógyszer) van a mezőkön, a réteken, ennek ellenére szinte teljesen elfelejtettük azt a tudást, mellyel napi szükségleteink kielégíthetők lennének. „A fogyasztói agyrém azonban más szükségleteket teremt” – mutat rá Bio Zsuzsi szemléletesen arra, mennyire felborult értékrendünk az elmúlt 50 évben.

“Az igazi szükséglet nem olyan sok, ami sok, az a kapzsiság” – mondja Gandhi nyomán, mely akár életfilozófiánk is lehetne, hisz Gandhi mondta anno, hogy „a Föld mindenkinek a szükségletét ki tudná elégíteni, csak a kapzsiságát nem.”

Hogy milyen jól lehet élni milyen kevésből, ezután mondja el a szerző. Érdemes végighallgatni, tanulni tőle, megszerezni, átörökíteni azt a tudást, mely mindannyian csak gazdagodhatunk.

Így többek közt pl. megtudhatjuk még azt is, hogy „nem az a gazdagság, hogy mije, hanem hogy kije van az embernek”, barátok, családtagok nélkül uis nem élet az élet. Az árokpart, úgy látszik, csak barátokat, szerető családtagokat teremt, míg a fogyasztói társadalom egyik jelképe, pl. a bevásárlóközpont, nyilvánvalóan nem.

Megismerhetünk azonban még további magvas gondolatokat is, pl. hogy „az a meggyalázása az embernek, amikor árura van szorítva.” Az is érdekes, miszerint „létrehoztunk egy modern társadalmat, amit már csak kábítószerrel lehet elviselni.”

Ilyen kritikát keveset hallhatunk a fogyasztói társadalomról, de szinte ez magától jön, ha az ember nem a betondzsungelben, hanem az árokparton, természetes közegben ”él”. Hallgassuk meg tehát a néhol hóbortosnak tűnő javasasszonyt, nagyon is értelmes dolgokról beszél…

A film itt érhető el.

Forrás:http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/4528-a-patika-az-arokparton-kezdodik-avagy-a-fogyasztoi-tarsadalom-kritikaja

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...