A NASA kutatói, képesek visszafordítani az öregedést, hogy “időt nyerjenek” az asztronautáknak, elérni a MARS-ot!


Hirdetés


Az Amerikai Űrügynökség a 2030-as években már emberes Mars-missziót tervez, csakhogy ennek megvalósításához egyelőre olyan megoldatlan problémákkal kell szembenéznie, amelyek kiküszöbölésére jelenleg csak ötletek vannak. Ezek egyike például a kozmikus sugárzás okozta DNS-károsodást enyhítő génmanipuláció.

A hosszabb emberes űrutazások elé jelenleg rengeteg akadály gördül, a legégetőbb megoldandó probléma pedig az, hogy a kozmikus sugárzás ellen képesek legyünk hatékonyan védekezni. A Földön ettől megvéd minket a bolygó mágneses tere, de ahogy elhagyjuk az alacsony földkörüli pályát, máris veszélybe kerülünk.

Cukorbetegséget gyógyít, fiatalít és DNS-t véd a NASA

A NASA jelenleg egy olyan technológiát monitoroz a génmanipuláció terén, amely a nikotinamid-mononukleotid (NMN) vegyülettel van kapcsolatban – ez többek között a sejtek energiafelhasználását szabályozza. Az NMN-nel végzett egérkísérletek során sikerült már kigyógyítani az állatokat a kettes típusú cukorbetegségből, és visszafordítani a sejtjeik öregedését is.

egerek-800x533

Utóbbit a Harvard Orvosi Iskolájának (Harvard Medical School, HMS) kutatói érték el: azt találták, hogy az NMN-terápia visszafordítja az öregedéssel összefüggésbe hozható DNS-károsodást, és megakadályozza a sugárterhelés okozta sejtkárosodást is.

A teljes cikk, itt olvasható: 24.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...