A melanóma rövid idő alatt az egész szervezetben áttéteket képezhetHirdetés betöltése…

A bőrrák legagresszívebb formája, a melanóma rövid idő alatt az egész szervezetben áttéteket képezhet – közölte Balatoni Tímea onkológus és bőrgyógyász az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
Fontos nagy hangsúlyt fektetni a folyamatos szűrővizsgálatokraFontos nagy hangsúlyt fektetni a folyamatos szűrővizsgálatokra (Forrás: okosgyogyszer.hu)

Azt mondta, hogy a melanóma előfordulási gyakorisága nagymértékben növekszik: évről évrehárom-nyolc százalékkal több új daganatot diagnosztizálnak. A rák más formáival ellentétben a betegség a fiatalokat is érinti – hangsúlyozta, hozzátéve: a melanóma kialakulását általában egy hirtelen megváltozott vagy újonnan keletkező sokszínű anyajegy jelzi.

Ilyen elváltozás észlelése esetén mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni, ugyanis az időben felismert melanóma egyszerű sebészeti eljárással gyógyítható. Ha azonban a daganat eléri a bőr azon mélységét, ahol már vér- és nyirokerek is találhatóak, akkor nagyon gyorsan eláraszthatják a testet a kóros sejtek, amelyek megtapadnak és szaporodni kezdenek a különböző szövetekben, ezek a távoli áttétek pedig ma is nehezen kezelhetőek.

Balatoni Tímea tájékoztatása szerint az egyetlen olyan tényező, amellyel a melanóma egyértelmű statisztikai összefüggést mutat, a napégések száma.

Az onkológus a betegség gyógyításában elért új felfedezésről is beszélt: izraeli és német tudósok megfejtették azt a mechanizmust, amellyel a melanóma áttéteket képez a szervezetben, és két olyan vegyületet is találtak, amely képes meggátolni a folyamatot. Azt mondta, hogy bár az eredmény nem teljesen új, a kór elleni hatékonyabb védekezést tehet lehetővé.

Forrás: MTI

A pusztítás helyett az együttélés lehet az onkológia új hívószava
Németországban néhány étterem büntetést fizettet a vendégekkel, ha túl sok ételt hagynak a tányéron.Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Kutatás: többféle ráksejt egy daganaton belül... Egy daganaton belül sokféle rákos sejt lehet, és mindegyik más kezelést igényel - derült ki brit kutatók tanulmányából. A londoni Rákkutató Intézet új eljárást dolgozott ki a daganaton belüli sejtek különbségeinek mérésére - tudósított a BBC hírszolgálata a Genome Resear...
Egy hétköznapi zöldség gyógyíthatja a bőrr... Léteznek olyan alternatív gyógymódok, amik a természetgyógyászok szerint igen hatékonyak lehetnek a bőrrák gyógyításában és tökéletesen kiegészítik a hagyományos terápiákat.  Melanoma - rosszindulatú bőrrák Egy viszonylag új “orvosság” az ún. BEC5, mely az aus...
Az anyajegyek száma a karon és testen, utalhat a... London, 2015. október 19., hétfő (MTI) - A karon lévő anyajegyek számából következtetni lehet a bőrrák és annak legsúlyosabb típusa, a melanoma kockázatának mértéke - derült ki egy brit tanulmányból. A British Journal of Dermatology című folyóiratban közölt tanulmány kés...
A bőr nem felejt – legfontosabb a megelőzés Egyre több bőrdaganatot diagnosztizálnak évente, az elmúlt húsz év során több mint duplájára emelkedett a megbetegedések száma. Legveszélyesebb formája, a melanoma malignum, egyre gyakoribb előfordulásáért megváltozott életmódunk, a túlzásba vitt a napozás és szoláriumozá...

Facebook hozzászólás