A láz nem veszélyes (a magas láz sem), pusztán a láz miatt nem kell aggódnunk


Hirdetés

– olvashatjuk a Holland Háziorvosi Társaság tájékoztatójában. MEGVÁLTOZOTT A MAGYAR PROTOKOLL IS: TÖBBÉ NEM KÖTELEZŐ LÁZAT CSILLAPÍTANI, Hazánkban sokakban alaptalan tévhitek és félelmek élnek a lázzal kapcsolatban. Valójában még a magas láz sem okoz semmilyen kárt, ráadásul segíti a gyógyulást, ezért fejlett országokban, Kanadától kezdve Anglián át Hollandiáig már évtizedek óta nem csillapítják rutinszerűen a lázat. 2011 óta hazánkban is az a szakmai irányelv: lázat nem kell csillapítani, csak lehet és ajánlott akkor, ha a gyermek közérzete rossz – de sajnos ez sokakhoz még nem jutott el.

A fenti részlet a webbeteg.hu szakmai weboldalon olvasható, Dr. Novák Hunor, általános orvos írásában. A cikk viszonylag régi, 2015-ös, de úgy gondoljuk, hogy ennek ellenére sem olvasták még túl sokan. Amennyiben kíváncsi a cikk további részleteire, itt elolvashatja: Nem kötelező lázat csillapítani – Megváltozott a magyar irányelv is

Mi mindezektől függetlenül arra biztatunk mindenkit, hogy ha közérzete, fizikai állapota nem jó, és nem képes felmérni pontosan az egészségügyi állapotát ( láz, fájdalom érzet, tünetek beazonosítása, …stb.  ) ne gondolkodjon túl sokat, nyugodtan forduljon orvoshoz! 

Hirdetés
Hirdetés betöltése...