A kopasz embereknek nem a haja beteg


Hirdetés

Ahogy szem a lélek tükre, úgy a haj szervezetünk tükre. Kevesen tudják, hogy a haj testünk legkisebb változásaira is reagál, így egy megfelelő szakember számára nyitott könyvként mesél problémáinkról. A hajgyógyászat, vagy más néven trichológia tehát méltán kér magának egyre nagyobb helyet a tudományok sorában.

Külön kell kezelni a kiváltó okot és magát a hajat is. Mivel a haj nem létfontosságú szerv, háttérbe szorul, ha a testünkben bármi olyan probléma lép fel, aminek megoldása lefoglalja a szervezetünk energiáit. Innentől kezdve a hajnak nagyon sok tünete lesz: hullik, sorvad, öregszik a fejbőr. Ez sokszor visszafordíthatatlan folyamat, ami a szervezet más bajainak megszűnésével sem múlik el. Az is előfordul, hogy csupán tünetmentességet lehet elérni, de már az is nagyon nagy segítség lehet. Ha ugyanis folyamatosan tünetmentesen van tartva, és közben sikerül a szervezetnek visszaépíteni az immunrendszerét, akkor a haj problémája is megoldódik. A szervezet képes regenerálni magát, ha segítséget kap hozzá.

 Pl.: Az öröklött, genetikai férfi kopaszodásnál  nem a haj beteg, hanem a fejbőr öregszik gyorsabban. Ha kezelések révén folyamatosan fiatalítjuk a fejbőrt, akkor ez elkerülhető, illetve lassan visszafordítható, de csak azokon a részeken, ahol nincs kifényesedve a fejbőr. Ilyen területen a beültetett haj sem marad meg. A fejbőr kezelése révén azonban  megerősödhet a fejbőr, és ezáltal újra képes lesz a hajhagyma megtartására.

 Bármilyen elváltozást észlelünk a hajunkon, érdemes megkeresni a hajgyógyászt, hiszen az mindig valamit jelez. Például, ha egy nőnek hirtelen nagyon elkezd zsírosodni a haja, majd egy-két év múlva elveszíti a hajállományának 15-20 százalékát, akkor ennek hátterében nagy valószínűséggel a hormonháztartás felborulásából adódó férfikopaszodás áll. Sokszor a fogamzásgátló abbahagyása is előidézheti ezt. Ezek a folyamatok azonban megfelelő, időben történő kezeléssel visszafordíthatók. A kiváltó ok kezelése nélkül azonban nem lehet a hajat sem meggyógyítani.

 Átlagosan 3 hónap a minimum, ami egy kezeléshez szükséges. Az, hogy ez idő alatt mennyire intenzív a kezelés, azon múlik, milyen jellegű a probléma. Például a zsíros korpa a közhiedelemmel ellentétben egy bakteriális fertőzés, ami nem látszik szabad szemmel, csak ha már nagyon elburjánzott. Kezdeti tünete az erős viszketés, zsírosodás, hajhullás. Ez a baktérium beköltözik a tüszőbe és megeszi a hajhagyma alsó puha rétegeit. Mivel ez fertőzés, sűrű, kétnaponkénti kezelést igényel. Ugyanakkor 2-3 hónap alatt megszüntethető maga a fertőzés, utána a fejbőr visszafiatalítása következik, majd a hajhagyma és fejbőr eredeti működésének visszaállítása.

forrás: napfenyesgyogykozpont.hu

Hirdetés
Hirdetés betöltése...