A kérdések, melyek megmenthetik a kapcsolatod


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A pszichológusok szerint, a kommunikáció hiánya vagy az információk nem megfelelő továbbítása a leggyakoribb ok egy kapcsolat megromlásában. Sajnálatos módon, közülünk csak kevesen tudják, hogyan kell hatékonyan kommunikálni a körülöttünk lévőkkel. A kommunikáció hiánya pedig baráti és családi kapcsolatokat tehet tönkre.

Biztosan megtörtént már veled, hogy megkérdezted a férjedtől/feleségedtől, hogyan telt a napja. Vagy az is, hogy felhívod a legjobb barátod, és megkérded tőle „hogy vagy?”. És a gyerekektől is meg szoktuk kérdezni, milyen volt ma a suliban. Meglepő vagy sem, de ezek a kérdések, a pszichológusok szerint, a napi rutin részei, és teljes ellentétei a hatékony kommunikálásnak.

A szakemberek azt tanácsolják, hagyj fel ezekkel a közhelyekkel, és fokozatosan helyettesítsd őket azokkal a kérdésekkel, amelyekre valóban tudni szeretnéd a választ.

Hogyan kommunikálj a partnereddel?

A már megszokott „hogy volt ma a melóban?” vagy „hogy telt a napod?” azok a kérdések, melyek nem hiányozhatnak egy pár társalgásából, de nem elegendőek ahhoz, hogy kiegyensúlyozott kommunikációról beszélhessünk. Fontos, hogy érdeklődj az alábbiak felől is:

– Mikor érezted magad szeretve a mai napon?

– Milyen pillanatokban érezted magad egyedül?

– Mit tettünk ma, amitől értékesnek érezted magad?

– Tettem-e olyan dolgot, amitől kényelmetlenül érezted magad?

– Hogyan segíthetnék, hogy jobban érezd magad?

A kérdések megfogalmazása bármilyen formában lehetséges, annak függvényében, hogy milyen jól ismeritek egymást, illetve általában hogyan kommunikáltok. A lényeg az, hogy választ kapjatok ezekre, és aszerint cselekedjetek.

Mit kérdezz a barátaidtól?

A barátok azok, akik szabadon képesek beszélni bármiről, a problémáikról, örömeikről. De vannak pillanatok, amikor magukba zárkóznak, mert nem tudják biztosan, valóban érdekelnek-e téged a gondjaik, vagy abból az okból, hogy ne terheljenek túl a részletekkel. Mutasd meg nekik, hogy a barátságotok jóban-rosszban működik, ezért ne habozz megkérdezni:

– Hogy vannak a szüleid?

– Milyen volt a szülői értekezlet/a gyereked pajtásainak szüleivel való találkozás?

– Mivel vagy elégedett az életedben?

Hogyan kezeld a gyerekeidet?

Kortól függetlenül, a gyerekekkel való beszélgetés sokszor zátonyra futhat. Mi több, a gyerekek igen érzékenyek, és bizonyos problémákat megpróbálnak eltitkolni előtted, csak hogy ne tűnjenek túl gyengének vagy nevetségesnek. Ebből kiindulva, figyelj oda, hogy kérdezd meg tőlük ezeket:

– Hogyan érezted magad a nyelvtanteszt (matekteszt, stb.) alatt?

– Miről beszélgettetek az új osztálytárssal a szünetben?

– Érezted-e magad egyedül a mai napon?

– Volt olyan pillanata a mának, amikor büszke voltál magadra?

Habár ezek a kérdések kevésbé vannak kézügyben, mint a megszokottak, mégis azt bizonyítják, hogy valóban érdekelnek a szeretteiddel kapcsolatos dolgok, és a feedback is az elvárásaid alapján jelentkezik. Ha megfogadod a tanácsokat, a kommunikációd ismét kiteljesedik: információcserévé alakul, a kapcsolataid pedig újjáélednek általa! Sok sikert.

Forrás:http://twice.hu/eletmod/a-kerdesek-melyek-megmenthetik-a-kapcsolatod

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...