„A kemo alatt megtanulja az ember az alázatot” – őszintén a méhnyakrákról


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Féltünk, hogy vérhiány miatt elmaradhat a műtét. Biztosra akartunk menni. A család, a barátok és az ismerősök jöttek segíteni. Felcímkézve, névre szólóan adták a vérüket, akik adhatták.

Ijedtség, kiszolgáltatottság, küzdelem, félelem és remény. Nőkkel beszélgettünk, akik farkasszemet néztek a rákkal. Három nő igaz története. Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét kapcsán Szappanos Kitti, Herman Zsuzsa és Vízné Sári Ildikó mesélt – kendőzetlen őszinteséggel.

Vízné Sári Ildikó 51 éves. Házas. Egy 17 és egy 19 éves lány édesanyja. Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt volt a műtétje. Története 2013. végén kezdődött. Éves szűrővizsgálatra ment orvosához.

Telefonon egyeztetjük a találkozót. Ildi hangja megfontolt és nyugodt. Érzékelni lehet végtelen türelmét. Két éve tünetmentes, de nem szereti ezt a kifejezést. Ha kérdezik, azt mondja: „rákos voltam”. Egy kávézóban találkozunk.

„Kicsit csúsztam a szűrővizsgálattal. Elmentem az orvosomhoz 2013 decemberében. Megvizsgált. Rögtön mondta, hogy baj van. Rosszindulatú elváltozás. Mire felöltöztem, időpontot egyeztetett egy onkológussal. Ekkor esett le a tantusz, hogy nagy a baj. Megijedtem. Az orvosomban nem kételkedtem. Húsz éve ő a nőgyógyászom. Mindkét lányom nála született.

Rögtön hívtam a férjem. Baj van, mondtam neki. Panna 15, Kata 17 éves volt akkor. Mindent elmondtunk nekik, amit tudtunk.

Jött a karácsony – heteket vártunk a szövettanra

Egy héttel később mintát vettek. A szövettan eredményére két hét helyett, öt hetet vártunk. Karácsonykor a fű se nő. Annyit tudtunk, hogy nagy a baj, de nem tudtuk, mennyire nagy.

Igyekeztem úgy élni az életem, ahogy meg volt tervezve, de csak a betegség járt a fejemben. Légüres térbe kerültem. Kutattam a neten, fordítottam, szótáraztam. Nemcsak én. A testvérem, a férjem és a lányaim is. Éjszakába nyúlóan.

Az járt a fejemben, hogy ez lehet az utolsó karácsony

Jöttek az ünnepek. Megfordult a fejemben, hogy ez lehet az utolsó karácsony. Korábban, 2005-ben volt egy agyi érműtétem. Kevés esélyem volt a túlélésre. Már akkor végigvezettem, mi lesz a gyerekeimmel, a férjemmel, a hitelünkkel, a házunkkal. Ez ugyanúgy lejátszódott most is bennem, mint akkor, régen. Végiggondoltam, mit kell csinálni, hogy rendben maradjanak a dolgok, ha most nem sikerül.

Vízné Sári IldikóVízné Sári Ildikó

Szirénázva száguldott a mentő a kórházba

A kórházban azt mondták, kímélő életmódot folytassak. A kímélő életmód, számomra nem a fekvést jelenti. Utólag derült ki, azt kellett volna. Szilveszter előtti nap nagyon véreztem. Mentőt hívtunk. Szirénázva száguldott, a villanyoszlopok suhantak. Hallottam, ahogy a mentős egyeztet. ’Megálljunk, megszúrjam, vagy…’

Január elején megjött a szövettan eredménye. Négy centis daganat a méhnyakon. A szilveszter előtti állapot még kétszer megismétlődött, így január 12-től kórházban voltam.

Vért gyűjtöttünk, mert nem volt megfelelő

Féltünk, hogy a vérhiány miatt elmaradhat a műtét. Biztosra akartunk menni. A család, a barátok és az ismerősök jöttek segíteni. Felcímkézve, névre szólóan adták a vérüket, akik adhatták.

Január 20-án műtöttek. Wertheim-műtét. Ez a legradikálisabb beavatkozás. Az operáció során nemcsak a méhet távolították el, hanem a kismedencei nyirokcsomókat, a mindkét oldali petevezetéket, petefészket, valamint a hüvely felső egyharmadát. A méhtartó szalagot is kivették. Szerencsére. Áttét volt benne.

A műtét után borzasztó fájdalmaim voltak. Hideg, szürke, ködös, latyakos január volt. Ezt láttam, ahogy kinéztem az ablakon. Hajnalig járkáltam, mert nem szűnt a fájdalom. Hiába kértem, nem adhattak több fájdalomcsillapítót. Utána kiderült, hogy az egyetlen fájdalomcsillapító, ami használt, szorulást okoz. Pokoli volt.

Kemo és sugár – ha valaki az életben megtanulja az alázatot, ez az a helyezet

Műtét után négy héttel megjött a szövettan. Kemoterápia és sugárkezelés. Öt kemót és 32 sugarat kaptam.

Ha valaki az életben megtanulja az alázatot, akkor ez az a helyzet. Homeopátiás bogyókat szedtem, így a kezeléseket jól viseltem. Hasmenésem volt csak, hányingerem nem. Milyen érdekes. A műtét után székrekedéssel küzd az ember. Hashajtók, beöntés. A sugár alatt meg hasmenéssel. Május 31-én fejeztem be a kezeléseket.

Európában minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban. Magyarországon csaknem félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség évente. A méhnyakrák kialakulása megakadályozható lenne, ha a nők eljárnának az éves nőgyógyászati szűrővizsgálatokra és élnének a védőoltás lehetőségével.

Hallgattam a madárcsicsergést az onkológiai intézet udvarán

Hetek teltek el. MR-vizsgálat. Minden rendben, mondták. Emlékszem, kiültem az onkológiai intézet udvarára. Csak ültem. Hallgattam a madárcsicsergést. Jóleső melegség töltött el.

Fél évig az életemből a méhnyakrákkal foglalkoztam. Volt egy hónap, amikor a férjem sem dolgozott. Nagyon megviselték a történtek. Akkor lett biztos a gyógyulásomban, amikor a műtét után pár hónappal azt mondtam valakinek: rákos voltam. Akkor érezte azt, hogy a sírások és a félelem ellenére rendben lesznek a dolgok.

Anya, ígérd meg, hogy nem halsz meg

A nagyobbik lányom, Kata nagyon bizakodó volt. Panna egyszer azt mondta: anya, ígérd meg, hogy nem halsz meg. Mondtam neki, hogy nem tudom megígérni. Azt viszont meg tudom ígérni, hogy mindent megteszek. Zokogott. Azt mondta jó, akkor minden rendben van, mert kiskoromban is ezt mondtad. Sírva bújt hozzám. Megölelgettem. Megnyugodott.

Negyedévente járok kontrollra. Úgy érzem, minden rendben van. Mégis motoszkál bennem egy furcsa belső félelem. Az érzelmi hullámvasúthoz hozzászoktunk a sorstársakkal. Megtanultuk, hogy bármi megtörténhet. Mélypontok, magaslatok, majd újra mélypont. Járok pszichológushoz. Nem akartam a környezetemre zúdítani a fájdalmam és a kételyem. Jó döntés volt. Sokat segít.

A régi életem már nem jön vissza

Az életem megváltozott. Mindig azt hallom a médiában, hogy az időben felfedezett méhnyakrák 100 százalékig gyógyítható. Onkológiailag igen. Arról viszont nem szól a fáma, hogy megszűnik a vizelési inger, jönnek a székletproblémák, és teljes életmódváltásra van szükség. Nem azért eszek rostosan, mert százéves koromig szeretnék élni, hanem kényszerűségből, hogy az emésztésem rendben legyen.

Alkalmazkodni kell, hogy ne egy megkeseredett, összezuhant nő legyek

Gyógytornára, intim tornára, úszásra is szükség van. Nem maradhat el. Olyan nincs, hogy nincs kedvem. Akkor előjön az ödéma.

A műtét, a radiokemo-terápia jelentős visszaesést eredményezett. Az életminőségem lecsökkent. De alkalmazkodni kell, hogy ne egy megkeseredett, összezuhant nő legyek. Megterhelő, de nincs más lehetőség.

Mindenre oda kell figyelni. Mit eszem, mit iszom, hova megyek, mikor pisilek. A vizelési ingert egy picit már érzem, de csak ha tele a húgyhólyag. Másfajta idegek mutatják, nem a régi, a megszokott. A műtét után újra meg kell tanulni a megváltozott test jelzéseit.

Szentül hiszem azt, hogyha az ember meg akar gyógyulni, meg tud. Ehhez nekünk kell megtalálni a szakembereket, az információkat. Sajnos, nem tolják az ember elé.

Tömöm a tudással a lányok fejét

Mindig is azt gondoltam, hogy egy anyának feladata, hogy minél több tudást és ismeretet adjon át a gyerekeinek. Amit átéltem, ezt felfokozta. Mondják is a lányok, anya, nem egy zsák a fejünk, hogy tömöd bele az infót. Úgy érzem mégis, hogy muszáj. Ami történt azt mutatja, hogy nem tudjuk, meddig élünk. Szeretném, hogy megálljanak a lábukon, ha én elmegyek.

A betegség kezdetétől a gyógyulásomig számtalan érzés kavargott bennem. Kiszolgáltatottság, félelem, fájdalom, stressz és remény. Borzasztó időszak volt lelkileg és fizikailag is.

Azért meséltem el a történetem, hogy ezt minél kevesebb embernek kelljen átélnie.”

Vízné Sári Ildikó február 2-án megy az utolsó negyedéves kontrollvizsgálatra. Utána csak félévente kell mennie.

Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét – január 24-30

megelőzési hét legfőbb célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

Magyarországon a Mályvavirág Alapítvány támogatja a méhnyakrákos nők gyógyulását és a megelőzés tudatosításán dolgozik. Rehabilitációs programja segítséget nyújt a méhnyakrák műtéten átesett nőknek, hogy jelentősen javuljon életminőségük.

forrás: hirado.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...