A kék banán, amelynek ugyanolyan íze van, mint a vanília fagylaltnak!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Képzelje el, hogy banánt eszik, és úgy érzi, mintha jégkrémet enne. Ez a kék Java-banán néven ismert gyümölcs két délkelet-ázsiai őshonos banán hibridje – a Musa acuminate és a Musa balbisiana . A húsa általában fehér színű, kicsi fekete magja van.

Fagylalt banán

„Kék Java-nak hívják, mert a héja éretlenként aqua-kék színű. A héja egész árnyalatábanl megvan a fagyossága, ami úgy néz ki, mintha véglegesen megfagytak volna. Az érett forma zöldes vagy halványsárga színű, a belső rész fehéres sárga. A gyümölcsöt féle képpen is hívják: jégkrém-banán Hawaii-nak, Cenizo-nak Közép-Amerikában és Hawaii-banánnak Fidzsi-szigeteken ”- állítja Novo Taste .

Csakúgy, mint más típusú banán, a kék jáva nagy rostforrás, B6-vitamin és mangán. Ezenkívül nagy mennyiségű foszfort, vasat, szelént és tiaminot is tartalmaznak. Mivel a Blue Java banán csak kb. 105 kalóriát kínál adagonként, kiváló súlycsökkentő ételeket készítenek belőle. A rost elősegíti, hogy teli érezze magát, és ezáltal csökkenti az éhínséget.

A kék Java-banán éretlenként aqua-kék színű. (Kép: Képernyőkép / YouTube)

A kék Java-banán éretlenként aqua-kék színű. (Kép: Képernyőkép / YouTube )

A rost hozzájárulhat olyan problémák kezeléséhez is, mint például aranyér, gastro-oesophagealis reflux betegség és gyomorfekély. Az  kék Java körülbelül 3 gramm rostot tartalmaz, amely az ajánlott napi bevitel körülbelül 12 százalékát teszi ki. A kék jáva antioxidánsokban gazdag, amelyek megóvják a testet, a sejtkárosodástól. Segítik a krónikus állapotok, például a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek leküzdésében is. Egy tipikus banán tartalmaz antioxidánsokat, például a ferulsavat, gallussavat, dopamint és kvercetinet. A hátránya, hogy néhány embernek allergiás reakciója lehet a kék Java banánok fogyasztásától. Ez még valószínűbb, ha allergiája van a latexre. A cukorbetegeknek is óvatosan kell enniük a banánt.

 „A banán viszonylag alacsony glikémiás mutatóval rendelkezik, ami azt mutatja, hogy a különféle ételek mekkora mértékben emelhetik a vércukorszintet. A 2. típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek azonban figyelniük kell a fogyasztásukra és ellenőrizniük kell a vércukorszintet, miután szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztottak, beleértve a kék Java-banánt is ”- írja a Healthline .

Növekvő “kék java”

Amerikát illetően a Kék Java banán megfelelő az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) 9b-11 övezeteiben történő termesztésre. Egyes mezőgazdasági termelők a 8. zónában is termesztik őket. Tehát, ha ezen régiók valamelyikében vagy, akkor bátran próbálj ki néhány kék Java-t. Válassza ki azt a területet, amely télen a legnaposabb lesz, és kezdje el a fák ültetését. Az állandó borús vagy árnyékos körülmények károsak a banán számára.

(Kép: Képernyőkép / YouTube)

A kék Java banán sikeresen termeszthető az USDA 9b-11-ös zónában. (Kép: Képernyőkép / YouTube )

„Ásni kell egy lyukat kétszer olyan szélesre, mint ahogyan az edénybe került, adjunk hozzá egy zacskót talajtakarót / cserepes talajt a natív talajjal, keverjük össze, tegyük a növénybe a talajba, és az évszakától függően öntözzünk vizzel. A nyár folyamán minden nap vagy minden más nap szükség lesz öntözésre. Téli időszakban, havonta egyszer vagy kétszer. Talán háromszor, ha nem esik ”, az ABC 15 szerint .

Amint a levelek megjelennek, kb. 9 hónapig tart, amíg a banán érlelésre kerül. A teljesen kifejlett kék Java növény körülbelül 10–14 méter magas lesz. Egy növény átlagosan körülbelül 88 gyümölcsöt termel minden évszakban. Mint ilyen, nagyon kevés helyet foglalhat el jelentős terméssel.

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...