A kakaó segíthet megelőzni a vastagbélrákot


Hirdetés


A kakaó vagy a csokoládé fogyasztása akár hozzájárulhat a vastagbélrák megelőzéséhez, állatkísérletes vizsgálatok szerint ugyanis a kakaó csökkenti a bél oxidatív terhelését.

Az amerikai Élelmiszer-Tudományi, Technológiai és Táplálkozási Intézet munkatársai a kakaófogyasztás egészségügyi hatásait vizsgálva megállapították, hogy a kakaó csökkenti a bélsejtek oxidatív stresszét, amit a táplálékkal bevitt rákkeltő anyagok okoznak. A csokoládé igen gazdag polifenolokban, melyekről már korábban bebizonyosodott, hogy számos betegséggel szemben védőhatást gyakorolnak.

A patkányokon végzett vizsgálat az első, mely bizonyította a kakaó összetevőinek vastagbélrákkal szembeni védőhatását. María Ángeles Martín Arribas és munkatársai nyolc hétig tartottak kísérleti állatokat kakaóban gazdag étrenden. A patkányokat korábban azoximetánnal kezelték, mely anyag igen nagy szerepet tölt be a vastagbél daganatmegelőző állapotának kialakulásában.

A Molecular Nutrition & Food Research oldalain bemutatott eredmények szerint a kakaós táplálékot fogyasztó állatok nyálkahártyája kevesebb elváltozást tartalmazott, ami mindenképp alacsonyabb daganatkockázatot jelent. A minták vizsgálata alapján a kakaót fogyasztó egyedek sejtjeinek oxidatív terhelése alacsonyabb volt. A kakaó bioaktív anyagának kedvező hatásait még további vizsgálatoknak kell megerősítenie.

Forrás: Medipress,  Molecular Nutrition & Food Research

Hirdetés


Hirdetés betöltése...