Egy japán gyakorlat, ami megváltoztathatja az életed


Hirdetés


Tavaly júliusban Rebecca Valentine úgy érezte magát, ahogyan mi is néha: túlhajszolt, fáradt, és kissé rémült volt. Akkor mondott fel közösségi információs koordinátori állásából, és megnyitotta saját ajándékboltját szülővárosában Santa Rosában.

halaElmondása szerint biztos volt abban, hogy helyesen döntött, de még mindig félelem töltötte el, amikor arra gondolt, hogy most már saját üzletét vezeti. Azokban a napokban egyik barátja megkérte, hogy csatlakozzon hozzá egy erdei sétához.

Rebecca jó ötletnek tartotta, és örömmel elfogadta a meghívást, hisz legalább az eltereli gondolatait. Utóbb kiderült, Rebecca nem egy egyszerű erdei sétán vett részt, hanem a shinrin-yoku gyakorlaton, amelyet erdőfürdőzésnek is neveznek.

A séta alatt erősen összpontosítottunk arra, amit látunk, hallunk és érzünk. Teljesen kitörölte az agyamból a munkával kapcsolatos gondolatokat” – mesélte a nő.

A módszert az 1980-as években fejlesztették ki Japánban. Lényege, hogy a résztvevők az öt érzék, a látás, hallás, szaglás, tapintás és ízlelés segítségével tapasztalják meg a természet működését, ez által részeseivé válnak a természetnek.

Kutatások kimutatták, hogy akik rendszeresen „fürdőznek az erdőben”, azok esetében lényegesen csökkenhet a kortizol szint, a stresszhormonok szintje, valamint a vércukorszint. E mellett normális szinten tartja vérnyomást, a pulzusszámot, csökkenti a depressziót és a haragérzetet. Más kutatások arra mutattak rá, hogy az erdei séta erősíti az immunrendszert, növelik a daganatos betegségek elleni küzdelemben létfontosságú fehérvérsejtek számát, és fejlesztik a kreativitást.

A buddhista és sintoista alapokon nyugvó módszer arra épít, hogy az ember igazi otthona a természet, ezért érezzük olyan kellemesen benne magunkat. Sajnos napjainkban ezt egyre többen elfelejtik, hisz egyre kevesebb időt töltünk a szabadban.

Forrás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...