A húgyúti rendszer természetes gyógyszere: Tőzegáfonya


Hirdetés


A jellegzetes, pikáns ízű tőzegáfonyából gyakran készítenek szószt vagy lekvárt. E gyümölcsről régóta köztudott, hogy a húgyúti rendszer természetes gyógyszere, amelynek fertőzései különösen a nőket érintik.

Általánosan javallt

 • alsó húgyúti rendszer (húgyhólyag és húgycső gyulladása) fertőzéseinek kezelésére
 • húgyúti rendszer fertőzéseinek kiújulása ellen
 • vizelet szagtalanítására

Tulajdonságai

Az Amerikából származó tőzegáfonya rokona a kökénynek. Évszázadok óta használatos agyógyászatban és a konyhában egyaránt. Angol neve a cranberry, eredetileg craneberry, amelyet daru (angolul crane) formájú virágairól kapta. A növényt gyógyhatása miatt Észak-Amerika minden részén termesztik. A hagyomány szerint régen az áfonyabogyókatösszezúzták, és sebek, illetve duzzanatok kezelésére használták; de alkalmazták még a C-vitaminhiány miatt fellépő, ínyvérzéssel járó skorbut kezelésére is. Azorvostudomány újabban a húgyúti rendszer bakteriális fertőzéseinek megelőzésében és kezelésében játszott szerepét vizsgálja.

Hatása

Az 1920-as években felfedezték, hogy a sok tőzegáfonyát fogyasztó emberek vizelete savasabb és kevesebb baktérium van benne.Fogyasztása közben ugyanis egy hippursav nevű anyag termelődik a szervezetben, amelyről bebizonyosodott, hogy erős antibakteriális hatása van a húgyúti rendszerben. Időközben rájöttek, hogy a hippursav gátolja a fertőzést okozó baktériumok szaporodását. Az újabb vizsgálatok szerint viszont a nagybogyós áfonya fő fertőzést ki­védő tulajdonsága a gyümölcs egy másik összetevőjében rejlik. Úgy tű­nik, hogy a gyümölcs megakadályozza a baktériumok tapadását a húgy­úti rendszer falának sejtjeihez. Kedvezőtlen környezetet teremt a kór­okozók számára, és ezáltal csökken a fertőzés veszélye. E hatást felte­hetően a növényi eredetű vegyületek, az úgynevezett fitovegyületek cso­portjába tartozó proanthocianidinek váltják ki, amelyek jelen vannak a levében, de hiányoznak például a grépfrút, a na­rancs, a guajáva, a mangó és az ananász levéből.

FŐBB ELŐNYEI

A tudósok mára megerősítették a tőzegáfonya jótékony hatását a húgyúti rendszer fertőzéseinek megelőzésében és gyógyításában. Vizsgálatok bizonyítják, hogy napi fogyasztása – gyümölcslé vagy kapszula formájában egyaránt – lényege­sen csökkenti az ilyen jellegű fertőzések kiújulását. A nőknél a húgyúti fertőzések veszélye tízszer akkora, mint a férfiaknál; a 20-40 éves nők 25-35%-ának legalább egyszer volt ilyen fertőzése.Persze a férfiaknak sem árt a tőzegáfonya.

A tőzegáfonya ezenkívül csökkenti a húgyúti rendszer betegsé­geinek időtartamát: csillapítja a betegséggel járó fájdalmat, égető érzést, viszketést és egyéb tüneteket. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a húgyúti rendszer makacs fertőzéseit antibiotikummal is kezelni kell, hogy a súlyos szövődményeket elkerüljük. Ettől függetlenül a nagybogyós áfo­nya levétnyugodtan ihatja a hagyományos orvosi kezeléssei párhuzamo­san, mert az csak felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát.

TOVÁBBI ELŐNYEI

Szagtalanítja a vizeletet, tehát ajánlatos mindazok számára, akik inkontinenciábanszenvednek. Nem feledkezhetünk el magas C-vitamin-tartalmának.

Alkalmazása

ADAGOLÁS: Húgyúti rendszer fertőzéseire: vegyen be naponta kb. 800 mg tőzegáfonya-kivonatot (2 x 400 mg kapszulákban), vagy igyon leg­alább 500 ml tömény gyümölcslét. Esetlegoldat formájában is fogyaszt­hatja: ennek használatát olvassa el a mellékelt tájékoztatón. A betegség kiújulásának megelőzésére: az adagot megfelezheti napi 400 mg kivonatra vagy legalább 250 ml gyümölcslére.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ: Beveheti étellel vagy anélkül is.A levén kívül a bőséges folyadékfogyasztás – víz vagy más levek szintén felgyorsít ja a gyógyulás folyamatát. A nincs köztu­dott kölcsönhatása antibiotikumokkal vagy más gyógyszerekkel, de a vi­zelet savasítása csökkenthetipéldául egy másik gyógynövény, a medve­szőlőlevél hatását, amelyet szintén gyakran alkalmaznak urológiai bán­talmakra.Vagy az egyiket, vagy a másikat használja.

Esetleges mellékhatásai

Sem rövid, sem hosszú távú használata kor nincs ismert mellékhatása. Úgy tűnik, terhes és szoptató anyák is biz­tonsággal használhatják.

FIGYELMEZTETÉS!

A tőzegáfonya nem pótolja az antibiotikumok hatását a húgyúti rendszer heveny fertőzéseinél. Konzultáljon orvosával, ha 24-36 órával

 • ha fogyasztását követően sem érzi jobban magát.
 • ha láz, hidegrázás, derékfájás, vesegörcs vagy véres vizelet gyötri!

Ezek a tünetek vesefertőzésre utalhatnak, és orvosi kezelést igényelnek.

Kiszerelés

 • kapszula
 • friss vagy szárított gyümölcs
 • gyümölcslé
 • folyadék/tinktúra
 • por
 • géltabletta
 • tabletta
 • teakeverék

Vásárlási tanácsok

Eredményesebb kúra érdekében édesített gyümölcslé helyett válasszon tőzeg-­áfonya-kapszulát vagy tömény gyümölcslevet (amely nagyobb koncentrátumban tartalmazza a hatóanyagokat). Némelyik késztermék nagyobb arányban tartalmaz vizet, mint áfonyalét, és édesitőszerekkel fedi el a gyü­mölcs jellegzetes, fanyar ízét.

A jó minőségű tömény áfonyalé bioboltokban kapható.

Újabb kutatások

A Journal of the American Medical Association amerikai orvosi lapban megjelent tanulmány 153 idősebb nőről (átlagos életkoruk 78 év) szólt, akiknek nem volt húgyúti fertőzéses panaszuk. A nők fele 300 ml tömény áfonyalét ivott mindennap, a másik fele placebót kapott. 4-8 héttel később az áfonyalét fogyasztók vizeletében sokkal kevesebb volt a baktérium, ezért sokkal kevésbé voltak hajlamosak a húgyúti fertőzésekre. Egy másik vizsgálat megerősítette, hogy a tőzegáfonya leve fiatalabb nőknél is ugyanolyan hatékony.

forrás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...