A halálozások számának drasztikus megugrása várható! Mindenki érintett, ez elől elbújni, gyakorlatilag lehetetlen!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Drasztikuson megnőhet a hőhullámokkal összefüggő halálozások száma a világ bizonyos részein 2080-ra, amennyiben az emberek nem tudnak alkalmazkodni az egyre emelkedő hőmérsékletekhez. A kutatók szerint csökkenthető a szélsőséges hőséggel összefüggő halálozások kockázata.

A trópusi és szubtrópusi régiókban nőhet meg leginkább a hőhullámokkal összefüggő halálozások száma, de Ausztrália, Európa és az Egyesült Államok lakossága is fokozott veszélyben van a PLOS Medicine című internetes folyóiratban publikált tanulmány szerint. Az eredmények azt sugallják, hogy szigorúbb lépésekre lenne szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. Ha a kibocsátást csökkenteni tudnák, a hőhullámokkal összefüggő halálozások száma is mérséklődne. Antonio Gasparrini, a londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének szakértője, a tanulmány egyik vezetője rámutatott, hogy jelenleg az északi félteke több országát is pusztító hőhullámok sújtják, és nagyon valószínű, hogy a változó éghajlat miatt ezek a hőhullámok egyre gyakoribbak és súlyosabbak lesznek.

A kutatók különböző – az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke, az emberiség felkészültsége és alkalmazkodási stratégiái, valamint a népsűrűség tekintetében eltérő – forgatókönyveket felvázolva becsülték meg, hogy 2031 és 2080 között hogyan alakulnának a hőhullámokkal összefüggő halálozási mutatók négy kontinens húsz országában. Az eredmények szerint a legszélsőségesebb forgatókönyv esetén az 1971 és 2020 közötti periódushoz képest 2000 százalékkal nőne meg a hőség okozta korai halálozások száma Kolumbiában 2031 és 2080 között. Ugyanezen forgatókönyv szerint a Fülöp-szigeteken 12-szeresére, Ausztráliában és az Egyesült Államokban ötszörösére, Nagy-Britanniában négyszeresére nőne a hőhullámok okozta halálozások száma. A legkevésbé szélsőséges forgatókönyv esetén Nagy-Britanniában mindössze nagyjából kétszer annyi lenne a hőhullámok okozta többlethalálozás a 2031–2080 közötti időszakban, mint 1971 és 2020 között.

A számok ugyanakkor mérséklődtek, amikor a forgatókönyveket a 2015-ös párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodáshoz igazították. A klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak érdekében, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azt, hogy emellett törekedni kell arra, hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy eredményeik nem tekinthetők pontos előrejelzéseknek, hiszen nem tudni, hogy az egyes országok milyen lépéseket fognak tenni az éghajlatváltozás hatásainak kezelése érdekében.

MTI

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...