A hagyományos mákos Guba, kicsit másképp!


Hirdetés

Karácsonyi receptünkhöz mit is fűzhetnénk hozzá? Csak ennyit: boldog karácsonyt minden kedves olvasónknak!

Na jó, és még ennyit: Ezzel a recepttel, talán nem is annyira a receptet szeretnénk megreformálni, hanem ezt a hagyományosan karácsonyi ételt egy egészen másfajta köntösben tálalni!

Guba karácsonyfa

Hozzávalók

9 db Imrei kifli
20 dkg darált mák
5 dkg darált dió
15 dkg cukor
½ liter tej
3 tojás fehérje

Elkészítés:

A kifliket felkarikázzuk, hatot egy nagy tálba, hármat egy kisebbe (2. kép), közben a tejet felforraljuk.

A felkarikázott kiflire arányosan elosztjuk a cukrot (10 dkg a nagy tálba, 5 dkg a kisebbe), majd a felforralt tejjel leöntjük, szintén arányosan.

Alaposan összeforgatjuk, majd rászórjuk a nagy tálra a mákot, a kisebbre a diót (3. kép), ezzel is alaposan összeforgatjuk.

Hogy a tejet alaposan beszívja a kifli, állni hagyjuk kicsit, addig elkészítjük a formát. Alufóliából letépünk egy kb. 40 cm hosszú darabot és a hosszanti irányban félbetépjük, majd a kapott darabokból a hosszanti oldaluk mentén kb. 3cm magas csíkot hajtunk.

Ezekkel a csíkokkal adjuk meg a karácsonyfa kontúrját a sütőpapírral bélelt tepsin.

Amikor kész a formánk, felverjük a tojáshabot, szintén arányosan elosztjuk és beleforgatjuk a kiflikbe (4. kép).

Érdemes először a diós gubából kirakni a fa törzsét, majd a mákosból a fát. (5. kép)

Jó tömören rakjuk a gubát, a széleket kézzel igazítsuk ki.

180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sül. (6. kép)

Ha nem dekoráljuk, akkor távolítsuk el a fóliát és csúsztassuk le a sütőpapírról.

Ha dekorálni szeretnénk (6. kép), akkor borítsuk át tálcára vagy deszkára, húzzuk le a sütőpapírt róla, utána távolítsuk el a fóliát.

Guba karácsonyfaGuba karácsonyfaGuba karácsonyfaGuba karácsonyfaGuba karácsonyfaGuba karácsonyfa

Guba karácsonyfa

Hirdetés
Hirdetés betöltése...