A GYÜMÖLCSÖK KIRÁLYNŐJE: Nem csak finom, hanem egészséges is – az alma jótékony hatásai


Hirdetés

Az ősz beköszöntével egyre többször fogyasztunk a finom lédús almákból, hiszen ekkor lehet igazán jó áron hozzájutni, és ilyenkor rengeteg fajtából is válogathatunk. E gyümölcs számos jótékony hatással van szervezetünkre, amellett természetesen, hogy finom.

Ezt a gyümölcsöt ehetik a csecsemők legelőször, valószínűleg ez sem véletlen. A benne található vitaminoknak (A, B és C) köszönhetően kiváló egészségmegőrző hatása van. C vitamin tartalma alacsonyabb, mint a citrusféléké, azonban így is nagyon hatásos az egészségmegőrzésében.

A 20 féle ásványi anyag – többek között a kálium, a kalcium, a foszfor, a magnézium, nátrium, a cink, a fluor, a jód és a szelén – hozzájárul a szervezetünk immunrendszerének megfelelő működéséhez. A flavonoid antioxidáns tartalma is jelentős, melyek a gyümölcs héjban találhatók meg. A flavonoidok, mint köztudott erősítik az immunrendszert, gátolják a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatok kialakulását, gyulladáscsökkentő, továbbá a vírus- és baktériumölő hatásuk is van, tehát egészségvédő szerepük kiemelkedően jelentős.

Az alma rostanyagának egyharmadát a pektin adja, mely sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. Többek közt javítja az anyagcserét, segíti az emésztést. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, serkenti a vérkeringést, természetes lúgosító hatása van. Bár savas gyümölcs, mégis lúgosítja a szervezetet, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Magas káliumtartalma miatt, a magas vérnyomást kedvezően alakítja. Magas foszfortartalma pedig jótékonyan hat az agyra is és az idegekre, sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegrendszerük.

Érdekessége, hogy a székrekedést és hasmenést egyaránt gyógyíthatjuk vele. Hasmenés esetén főve vagy párolva érdemes fogyasztani, székrekedéskor pedig nyersen. Csökkenti a hányingert, csillapítja a hányást, így az áldott állapotban lévő kismamáknak is ajánlott a fogyasztása.

Gyógyító hatással van az ételmérgezésre, a bélhurutra, a vérhasra, a koli baktérium okozta bélfertőzésre. Csökkenti a vesekő- és húgysavképződést, ezért köszvény ellen megoldást nyújthat. Tisztítja a tüdőket, segít a felső légúti megbetegedések kezelésében és hörghurut esetén.

Az alma fogyasztása hasznos lehet még mindazok részére is, akiknek aranyerük van, renyhe a bélműködésük vagy akár érelmeszesedésben szenvednek. A nőknél bizonyítottan jó hatást gyakorol a menstruációs zavarok megszüntetésére Magas cellulóz tartalma,  melyet a gyümölcs héja rejt, segíti kitisztítani a beleket. Fogyasztása elősegíti még más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok enzimek felszívódását is szervezetünkben.

Fontos tudnunk, hogy másként hat a szervezetünkre a savanyú és az édes alma. Az édes almát azok fogyasszák, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények. A savanyú alma fajták fogyasztása javallott a hízékony vagy túlsúlyos embereknek, reumásoknak és a köszvény betegeknek.

A magokkal óvatosan!

Természetesen vannak olyanok, akik az almát egészben fogyasztják és vannak, akik ezt ellenzik. Hiszen köztudott, hogy az alma magjaiban B-17 vitamin található, mely egy ciántartalmú vegyület. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 vitamin a szervezetben gátolja a sejtek rákos elváltozását. Azonban ha ez a vitamin a szervezetbe bekerül és bomlásnak indul benzaldehid és cián szabadul fel. Így mértékletes fogyasztása javasolt.

Recept: Édesség és mégis egészséges – almából készült kókuszgolyó

 Mikor először készítettem ezt a finomságot egy pár évvel ezelőtt, nem gondoltam volna, hogy a körülöttem élők nem jönnek rá a turpisságomra, hogy ez egy teljesen egészséges édesség. Sokan ódzkodnak a reform konyha remekeitől, elsősorban a férfiak. De készítsék el és meglátják, hogy Önöknél is perceken belül eltűnik a tányérról az összes.

Reszeljünk le 3-4 darab almát, adjunk hozzá annyi zabkorpát, míg fel nem szívja a reszelt alma levét és egy gyúrható masszává nem válik, mint a hagyományos kókuszgolyó. Adjunk hozzá sima kakaóport, majd ízesítsük a masszát ízlés szerint barnacukorral vagy édesítőszerrel és akár még tehetünk bele egy kis rumaromát is. A masszából készítsünk kis golyócskákat és forgassuk meg őket alaposan kókuszreszelékben. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Gránátalma

 A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. Aphrodité a szerelem görög istennője, a tengerből kilépve minden lépését követően különféle növények növekedtek beleérve a gránátalmát is. Indiában a nők régóta fogyasztják a gránátalma magjait, melyek bőségesen tartalmaznak növényi ösztrogéneket, emellett C-, B5-vitamint és káliumot. A magok szabályozzák a hormonháztartást, gyulladás gátlóak. Számos újkori kutatás is bizonyítja a gránátalma jótékony hatását. Akkora, mint egy normál kisebb méretű alma, kemény, piros héja van és a gyümölcs belsejében membránszerű elhelyezkedő falak találhatóak, melyek kis részekre osztják a gyümölcsöt. Mindegyik kis részben apró, piros lédús magvak találhatóak benne. A magokat édeskés-savanykás szirup és gyümölcshús borítja.

A gyümölcs nem tartalmaz sok kalóriát, illetve telített zsírokat, de nagyon gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban, mint például a kalcium, a réz, a kálium vagy a mangán és vitaminokban. Magas C-vitamin tartalmú gyümölcs, így elősegíti a szervezet védekezőképességét a baktériumokkal vírusokkal szemben. Kiemelkedően magas a K vitamin tartalma. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válik a prosztatarák kialakulása, a cukorbetegség vagy más daganatos betegségek kialakulása is. Nagyon jó hatást gyakorol az emésztőrendszerre, és megakadályozza a székrekedést.

Birsalma

Az ókori rómaiak és görögök számára a birsalma a termékenységet, a boldogságot és a szerelmet jelképezte. A-, B1-, B2-, C- és E- vitamin tartalmú gyümölcs, valamint a 27- féle ásványi anyagot rejt magában. Pektin tartalma a gyümölcsök közül a legmagasabb. Állagát tekintve nagyon kemény gyümölcs, ezért nem igazán fogyasztható úgy, mint a normál alma. Nyersen azonban édeskés és egyben fanyar ízű. Leginkább sütve vagy főzve fogyasztható. Megfőzött gyümölcs húsából likőröket és lekvárok lehet főzni. Készíthető belőle még gyümölcszselé, gyümölcslé, befőtt vagy kompót. A természetgyógyászatban is számtalan egészségre gyakorolt jótékony hatását tartják számon: enyhe hashajtóhatású, pektintartalma miatt köhögéscsillapító, de az alhasi fájdalmakra, menstruációs fájdalomra, székrekedésre, bélprobléma és aranyeres panasz kezelésére is alkalmas. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag a leve, ezért a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseink ellenszere.

Almaecet

Az almaecet pár évvel ezelőtt ugrásszerűen bekerült a köztudatba, mikor a természetes fogyasztószerek kerültek előtérbe, emellett kiváló fűszer a konyhában, mivel a salátáink kitűnő ízesítője. Sokoldalú alkalmazásának köszönhetően valódi csodaszerként tartják számon. Egy univerzális szer, ami fogyaszt, tisztít, és jó hatással van emésztésünkre is. Az almaecet fogyasztásával a testünk zsírsejteket bont le, felgyorsítja az emésztést, ezáltal fogyaszt, valamint baktériumölő hatása által tisztítja és regenerálja szervezetünket. Megszépíti bőrünket és többek közt jótékonyhatással van ízületeinkre. Vannak fórumok, melyek minden étkezés előtt javasolják a fogyasztását, de vannak olyanok is, melyek csak napi egyszeri fogyasztását ajánlják. Fogyasztása minden esetben: 2 dl vízben két teáskanál almaecetet kell felhígítani. Ha nagyon elviselhetetlennek tartjuk az ízét akár mézzel is édesíthetjük.

Fogyasszuk, az almát bármely formájában figyeljünk az egészségükre!

Jó egészséget kívánok!

Szerző: Kanev Orsi

Hirdetés
Hirdetés betöltése...