A gyomorfájdalom egyik leggyakoribb oka a helytelen táplálkozás


Hirdetés

Sokan küzdenek gyomorfekéllyel, gyomorproblémákkal, és nem is gondolnák, hogy ennek a legtöbb esetben a helytelen táplálkozási szokások, és a túl gyakori étkezés állhat a hátterében. A ráevés az egyik legtipikusabb hiba. Gondoljunk csak bele: megettük a reggelit, mondjuk egy sonkás-sajtos szendvicset. Ennek az ételnek a megemésztéséhez a gyomornak kb. 4-5 órára van szüksége: ekkor ürül ki, s ekkor lesz kész újra munkába állni. Mi viszont nem várunk ebédig, hanem bekapunk tízóraira egy túrós táskát, pedig még ki sem ürült a gyomrunk.

A két ételnek a megemésztéséhez többek közt más-más gyomorsav-koncentrációra van szükség, így extra munkára kényszerítjük gyomrunkat. Aztán hamarosan jön az ebéd, az uzsonna, a vacsora, a lefekvés elõtti nasi. Folytathatnánk a sort: a gyomrunknak egyszerûen nincs lehetõsége, hogy megpihenjen. Ezért is nem javallott az étkezések közötti nassolás: megakasztja az emésztési folyamatot, és megterheli a gyomrot.

Ugyanígy nem ajánlott az egy óránál tovább történõ falatozás sem: a gyomor már dolgozna, de egyre csak jön az újabb és újabb csomag. A manapság divatos brunch (a reggelit és ebédet is magába foglaló egész délelõttös evés) sajnos nem éppen a legegészségesebb vasárnap délelõtti családi programok egyike.

Nem megfelelõ ételek

A helytelen ételtársítások szintén megterhelõek lehetnek. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a sokféle ételtársítási javaslat között, de azért nem árt, ha legalább az alapokat ismerjük: a nyers salátát, gyümölcsöket az étkezés elõtt, annak bevezetéseként, és ne desszertként fogyasszuk!

Az ecetes, sós, túlságosan fûszeres ételek fogyasztása is irritálhatja a gyomorfalat. Nagyon érdekes, hogy amikor ecetet veszünk a szánkba, a receptorok üzenetet küldenek az agyba, hogy rengeteg sav van a szájban, és a gyomornak már nem is kell gyomorsavat termelnie. Így ahelyett, hogy túl sok savunk lenne, inkább túl kevés lesz, ezáltal az emésztés tökéletlenné válik. Ecet helyett használjunk citromlevet, a szerves gyenge citromsav lúgosító hatású, ellentétben a szervetlen ecetsavval, és serkenti a gyomorsavtermelést. A sót csak mértékkel használjuk. A fûszerek közül nem mindegyik okoz problémát, ezt mindenki tapasztalja ki magánál.

A közvetlen lefekvés elõtti evés sem ajánlott. Hogy mennyi idõ teljen el az utolsó étkezés és a lefekvés közt, azt az étel emészthetõsége határozza meg: a gyümölcsökhöz 1-1,5 óra, egy tál salátához 1,5-2,5 óra, egy tál zöldséges spagettihez 2-3 óra, egy doboz olajos szardíniához (kenyérrel) akár 5-6 óra is szükséges.

Hirdetés
Hirdetés betöltése...