A gyakori vizelés okai és kezelése


Hirdetés


Sűrűn kell WC-re járnia? A probléma hivatalos neve gyakori vizelés. A hólyag a legtöbb esetben képes tárolni a vizeletet addig, amíg nem jön el az ürítésére alkalmas időpont, általában napi 4-8-szor.

Ha nyolc alkalomnál gyakrabban kell vizelnie vagy éjszaka felébred erre, az azt jelentheti, hogy túl sokat ivott, vagy éppen lefekvés előtt fogyasztott folyadékot. Jelezhet azonban valamilyen betegséget is.

A gyakori vizelés okai

A gyakori vizelés több különféle betegség tünete lehet. Ha láz, sürgető inger vagy alhasi fájdalom kíséri, lehet, hogy húgyúti fertőzésről van szó. További okok lehetnek még a következők:


Diabétesz
Mind az 1., mind a 2. típusú diabétesz egyik korai tünete lehet a gyakorivizelés, mert a szervezet így próbál megszabadulni a felhasználatlan glükóztól.

Terhesség
A növekvő méh már a terhesség első heteitől kezdve nyomást gyakorol a hólyagra,ez vizelési ingert okoz.

Prosztatabetegségek
A megnagyobbodott prosztata nyomja a húgycsövet, és elzárja a vizelet útját, amitől viszont a hólyag fala érzékeny lesz, és már kevés vizelet hatásárais összehúzódik.

Szövetközti hólyaggyulladás
Ezt az ismeretlen eredetű betegséget a hólyag és a kismedence fájdalma kíséri,gyakran előfordul sürgető inger vagy gyakori vizelés is.

Vízhajtók használata
A magas vérnyomás kezelésében alkalmazott vízhajtók is okozhatnak gyakori vizelést.

Stroke vagy egyéb neurológiai betegségek
A hólyag idegeinek károsodása zavarhatja annak működését.

Kevésbé gyakori okok
Ezek közt szerepel a hólyagrák, a hólyag rendellenesműködése és zavarai, valamint a sugárterápia

Nem ritka, hogy a gyakori vizelés nem tünet, hanem a betegség maga
A hiperaktív hólyag-szindróma esetén például az akarattól független hólyag-összehúzódásokvezetnek gyakori és főleg sürgető vizeletürítéshez.

 

Fontos!

Keressük fel az orvost, ha a gyakori vizelést láz, hát- vagy derékfájdalom, hányás, hidegrázás, megnövekedett étvágy vagy szomjúság, fáradtság, véres vagy zavaros vizelet vagy folyás kíséri.

Az orvos az alábbi kérdéseket teheti fel a tünetekkel kapcsolatban:

  • Szed-e valamilyen gyógyszert?
  • Van-e más tünete is?
  • Csak nappal okoz ez gondot vagy éjszaka is?
  • Többet iszik-e mostanában a szokásosnál?
  • A vizelet színe sötétebb vagy világosabb-e a szokásosnál?
  • Fogyaszt-e alkoholt vagy koffeintartalmú italokat?

A fizikai vizsgálat és a kérdésekre adott válaszok tükrében az orvos bizonyos szakvizsgálatokat írhat elő, mint a vizelet laboratóriumi vizsgálata, a hólyag belső nyomásának mérése, cisztoszkópia, neurológiai vagy ultrahang vizsgálat.

A gyakori vizelés kezelése

A szakszerű kezelés általában a jelenség okát célozza meg, ám van néhány dolog, amit magunktól is megtehetünk a vizeletürítés gyakoriságának csökkentése érdekében:

  • A vizelet visszatartása, azaz mintegy 12 héten át megpróbáljuk növeli a két vizelés között eltelt időt.
  • A Kegel-gyakorlatok a hólyag és a húgycső körüli izmokat erősítik, ami által javul a vizeletürítés szabályozási készsége.
  • Az étrendi változtatások során kerülni kell a hólyagot esetleg irritáló vagy vízhajtó szereket, ilyenek a koffein, az alkohol, a szénsavas italok, a paradicsom-alapú ételek, a csokoládé, a mesterséges édesítők és a fűszeres ételek.
  • A bevitt folyadékmennyiség szabályozása. Kerülni kell a székrekedést és a vizelet besűrűsödését, de nem ajánlatos közvetlenül lefekvés előtt inni.

WebMD, kép: sxc.hu, forrás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...