A glükóz-fruktóz szirup csökkenti a tanulási képességet és a memóriának sem tesz jót


Hirdetés


A magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, más néven glükóz-fruktóz szirup egy szerte a világon mindenütt jelenlévő összetevő. A feldolgozott élelmiszerek és cukros italok adaléka. Jól ismert tény egészségügyi körökben, hogy a metabolikus betegségek és a rák kialakulásával hozható kapcsolatba. A tudósok más megdöbbentő eredményre is jutottak. A sokszor genetikailag módosított kukoricából származó szirup, fogyasztói körében károsíthatja az agy funkcióit.

Hivatalos vélemény szerint a glükóz-fruktóz szirup elbutuláshoz vezethet. A Journal of Physiology folyóiratban megjelent tanulmány az első amely bebizonyítja, hogy a magas fruktóz tartalmú kukorica szirupban gazdag étrend akadályozza az agy működését, különösen a memória és a tanulás területén.

“Eredményeink azt mutatják, hogy ételeink befolyásolják azt, hogy hogyan gondolkozunk”- mondta Fernando Gomez-Pinilla, a David Geffen Orvostudományi Egyetem professzora.

A megállapítások nem meglepőek, tekintve, hogy már korábban az is nyilvánosságra került, hogy a magas fruktóz tartalmú kukorica szirup gyakorta tartalmaz higanyt, ami pedig egy mérgező nehézfém. A higany élettanilag nagyon veszélyes és súlyos szövődményeket okozhat – különösen, ha valaki nap mint nap ki van téve a higany hatásainak a napi táplálékbevitel útján és más forrásokból származóan (CFL izzók, amalgám tömések).

A glükóz-fruktóz szirup agyra gyakorolt negatív hatásai ellenére a tudósok azt is megállapították, hogy vannak természetes megoldások, amelyek segítenek minimalizálni, vagy semlegesíteni a károkat. Az omega 3 zsírsavval táplált patkányok agya nem károsodott a szirup hatása ellenére és az omega-3 hasznosnak bizonyult az agysejtek jeltovábbításában. Ennek eredményeként a memória és a teljes szellemi képesség javult.

A kutatók folyamatosan arra jönnek rá, hogy a magas fruktóz tartalmú szirup erősen mérgező az emberi szervezet számára és teljesen alkalmatlan emberi fogyasztásra. Egyszerűen nincs ok arra, amiért ennek az összetevőnek egyáltalán léteznie kellene az élelmiszerekben, hacsak nem az, hogy a cégek pénzt takarítsanak meg az élelmiszerek előállítása során.

 

Forrás:naturahirek.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...