A földimogyoró meghosszabbítja az életet!


Hirdetés


Egy amerikai és két kínai vizsgálat is azt igazolta, hogy tovább élnek, akik rendszeresen fogyasztanak földimogyorót. A több ezer ember több éves megfigyelésén alapuló vizsgálatok szerint mind a szív- és érrendszeri betegségek, mind pedig a bármely más okból bekövetkező halálozás veszélye kisebb rendszeres mogyorófogyasztás mellett – olvasható a Medscape.com-on.

A csonthéjasokról már eddig is tudták a kutatók, hogy rendszeresen fogyasztva segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket, és a már szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő személyek életkilátásait is javítják, ám a földimogyoróról (ami nem csonthéjas) nem volt ilyen adat.

Nemcsak a jómódúak gyógyszere

Dr. Hung N. Luu, a JAMA Internal Medicine című orvosi szaklap internetes oldalán március 2-án nyilvánosságra hozott kutatás vezetője, a Nashville-i Vanderbilt University School of Medicine munkatársa szerint a földimogyorót a szív- és érrendszeri egészség megóvásának költséghatékony eszközévé teszi, hogy viszonylag olcsó, és mindenütt hozzáférhető.

Dr. Mitchell H. Katz, a szaklap főszerkesztő-helyettese, a San Francisco-i Közegészségügyi Intézet (Department of Public Health) munkatársa a kutatási eredményekhez fűzött szerkesztői levelében egyetért ezzel a megállapítással: „bár a földimogyoró rendszertanilag nem csonthéjas, a lényeg, hogy olcsón segít hozzá a hosszabb élethez” – jelenti ki jegyzetében. Dr. Katz szerint ráadásul az, hogy a tanulmány résztvevői több tízezren voltak, a csoport etnikai összetétele változatos, ráadásul a résztvevők főként az alacsonyabb jövedelmű társadalmi osztályokból kerültek ki, tovább növeli a kutatás értékét.

Fotó: pixabay.com

Az eddigi hasonló kutatások ugyanis főként a magasabb jövedelmű, fehér bőrű populáció körében zajlottak, ám ez a kutatás igazolja azok eredményeit is. Ez pedig azt jelenti, hogy a jó hatás valóban a diófélék fogyasztásának tulajdonítható, nem az egészségesebb életmódnak köszönhető.

Etnikailag is vegyes csoport

Több kutatás is lezajlott már diplomás egészségügyi dolgozók, és a mediterrán diétát követő európaiak körében, amelyből kiderült, hogy a diófélék fogyasztása fordítottan arányos a halálozással.

Dr. Luu és kollégái három jelentős lélekszámú mintán igyekeztek igazolni ezt az eredményt más társadalmi osztályokban és etnikai csoportokban is. Az Egyesült Államok déli államaiban a Southern Community Cohort Study (SCCS) elnevezésű tanulmányt folytatták le, ebben 71 764 személy vett részt. A résztvevők az Egyesült Államok 12 déli államában éltek életkoruk 40 és 79 év között volt, és főként az alacsony jövedelmű, illetve az alsó középosztálybeli társadalmi rétegekből kerültek ki. Kétharmaduk fekete, egyharmaduk fehér volt, sokuk élt együtt a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktoraival: több mint 75 százalékuk túlsúlyos vagy elhízott volt, 55 százalékuk magas vérnyomással, 21 százalékuk cukorbetegséggelés 34 százalékuk magas koleszterinszinttel küzdött.

A két kínai vizsgálat egyike, a kifejezetten a férfiak egészségét felmérő Shanghai Men’s Health Study (SMHS) 61480 férfi résztvevőt vizsgált, akik életkora 40 és 74 év közé esett. A tanulmány női párja, a Shanghai Women’s Health Study 74741, 40 és 74 év közötti nő részvételével zajlott.

Világos összefüggések

Az étkezési szokásaikat felmérő kérdőívre adott válaszok alapján a résztvevőket az olajos magvak fogyasztása szerint ötödökre, kvintilisekre osztották. A legalacsonyabb dió- és mogyorófogyasztással rendelkező ötöd átlagosan napi 0,95 g diófélét és földimogyoróvajat fogyasztott, míg a legmagasabb ötödben a napi átlag legalább 18,45 g volt.
Az amerikai vizsgálatban résztvevőket átlagosan 5,4 évig, a kínai férfiak vizsgálatában résztvevőket 6,5 évig, míg a kínai nők vizsgálatában résztvevőket 12,2 évig kísérték figyelemmel a kutatók. Ez idő alatt a három csoportban összesen 14440 haláleset következett be.

Fotó: pixabay.com

A vizsgálat szerint a diófélék fogyasztása mindhárom csoportban fordított arányosságot mutatott a bármilyen okból bekövetkező halálozással. Az eredmények ugyanazok voltak a nők és a férfiak, a fehérek, a feketék és az ázsiaiak vonatkozásában, ráadásul az anyagcsere-állapottól, a testtömegindextől a dohányzástól és az alkoholfogyasztástól is függetlenek voltak.

Az olajos magvak fogyasztása következetesen a szív- és érrendszeri betegségekben való elhalálozás kisebb kockázatához kapcsolódott – különösen az ischémiás szívbetegség esetében volt szembeötlő ez a kapcsolat. A stroke esetében fennálló összefüggés viszont csak az ázsiaiaknál jelent meg.

Dr. Luu és kollégái szerint, bár a kutatás megfigyelésen alapult, és az elemzések jó része nem mutatott pontos összefüggéseket az adagolás és a különböző adagokra adott válaszok között, a következtetések mégis világosan tükrözik, hogy a diófélék és különösen a földimogyoró fogyasztásának komoly népegészségügyi hatása lehet a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos halálozás csökkentése terén – különösen annak fényében, hogy – amint már említettük – milyen egyszerűen hozzáférhető ez a rágcsálnivaló valamennyi társadalmi réteg számára.

forrás: szivderito.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...