A feledésbe merült értékes fűszer és gyógynövény


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Napjainkra feledésbe merült, igen hatásos gyógynövényünket a sáfrányos szeklicét mutatjuk be.

szeklice

A kerti pórsáfrány, más néven olajözön vagy sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, a őszirózsafélék családjába tartozó növény. Egyéves lágyszárú, gyökere karószerű, 25-30 cm hosszú, elágazó. Szára 70-150 cm magas, felálló, felsőrészén elágazó. Levelei szórt állásúak, 5-10 cm hosszúak, lándzsásak, árhegyben végződőek, a levéllemez széle tüskés fogú. Virágzata végálló, gömbölyded alakú, a fészekvirág átmérője 1-3 cm. A fészekvirág pikkelylevelei cserépfedélszerűen borítják egymást, bőrszerűek. Hímnős csöves virágai vannak, a párta színe citromsárgától, a narancssárgáig változik, elvirágzáskor láng vörös lesz. Az első virágok július elején nyílnak, a virágzásidő 35-40 nap. Régi fűszer- és festőnövény.
Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék (Carthami flos) adják a fűszert. Szárított állapotban vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszer.

Mit tartalmaz:

A-vitamin, E-vitamin (antioxidáns hatású), K-vitamin, kalkon, krocetin, kartamin(sárga), kartamon(narancs), p-kinonok, flavonoidok, linolénsav, palmitinsav (5,38 %), olajsav(9,89 %), olajtartalmából linolsav (84,43%)

Mire jó?

-Tisztítja a májat és az epét.
Az olaj kiváló emésztésjavító hatással rendelkezik.
-Sárgaság kiegészítő kezelésére.
Ismert a hashajtó, féregűző és fájdalomcsillapító hatása.
-Ételbe keverve fokozza a tápanyagok beépülését a szövetekbe.
A növény a szervezetbe behatoló kórokozók, illetve testidegen anyagok által kiváltott immunreakciót erősítik. Erre rendszerint akkor van szükség, ha az immunrendszer nem, vagy nehezen ismeri fel a veszélyforrást, vagy ha felismeri ugyan, de nem tud elegendő védekező sejtet csatasorba állítani. Ennek megfelelően többféle hatásmechanizmusú gyógynövény tekinthető immunerősítőnek: vannak közvetlen immunreakció-fokozók ilyen többek között sáfrányos szeklice.
-Segítenek szabályozni a vércukorszintet, ami az egészséges fogyás érdekében is nélkülözhetetlen.
Lassítja a vérerek falán a lerakódások kialakulását.
-Csökkenti a magas vérnyomást.
Fitoszterolokat is tartalmaz, vagyis olyan növényi vegyületeket, melyek szerepet játszanak a koleszterinszint csökkentésében, így a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.
-Segítenek szabályozni a vércukorszintet, ami az egészséges fogyás érdekében is nélkülözhetetlen.
A sáfrányos szeklice mag olaja gazdag E-vitamin forrás, ez az az antioxidáns, mely gátolja a rák kialakulását, megőrzi a bőr egészségét és salaktalanítja a szervezetet.
-Gyermekkori ágybavizelési, ill. az időskori vizelettartási problémák kezelésére alkalmas.
Segíti az anyagcsere-működést, mérséklik az allergiás reakciókat.
-Mind belsőleg, mind külsőleg gyulladáscsökkentő hatással bír.
Csökkenti a túlterhelés káros hatásait, segíti a szövetek vérellátását, fokozza az életerőt és hozzájárul a jó fizikai és szellemi állapot megőrzéséhez.
-Javítják az idegek és az agy működését.
Melegítő hatású.

Felhasználható részei:
-virágszirmok belsejében lévő bibék (Charthamus tinctorius flos)
-mag (Chartamus tinctorius semen)

Felhasználás módja:
-tea
-hidegen sajtolt olaja
-szirmai fűszerként, főleg levesekbe

Figyelem!

A sáfrány serkentheti a méhösszehúzódásokat, emiatt azonban állapotos nők a növényt gyógyszer mennyiségben nem használhatják!

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...