A dinnye, ami “sárga” :) Nem csak finom, hanem rendkívül egészséges!


Hirdetés

A sárgadinnyét már az 1700-as években termesztették Itáliában. Bármilyen meglepő, nem gyümölcs, hanem a zöldségek közé, ezen belül az uborkák és tökfélék családjába tartozik. Finom, édes ízével nyaranta meghatározója étrendünknek, de számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így gyógynövényként is ismert.

Ehetjük lehűtve, felkockázva, gyümölcssalátaként, vagy készíthetünk belőle hűsítő italt, sorbet-et. Meg is süthetjük, vagy grillezhetjük, és vanília fagyival is szervírozhatjuk desszertként. Fogyasszunk is minél többet belőle, hiszen amellett, hogy frissít, oltja a szomjat és persze finom is, rengeteg haszna is van! Kalóriaszegény, így a diétázók is bátran fogyaszthatják ezt a vélhetően Ázsiából származó csemegét.

066

Termesztése azokon a vidékeken ajánlott, ahol hosszú és meleg a nyár, így elegendő ideje van a termésnek a beéréshez, s cukortartalmát is befolyásolja az éghajlati hőmérséklet. Több fajtáját ismerjük: héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú. A különféle fajtáknak rendszerint különbözik színük is, sőt tápanyagtartalmuk is.

Vitaminbomba és természetes gyógyszer

Az egyik legjobb A- és C-vitamin vitaminforrás ez a zöldségféle, s a B-vitaminokat nagyon jó összetételben és nagy mennyiségben tartalmazza: gazdag B6- és B3- (niacin) vitaminban. Káliumot, folátokat és rostot is tartalmaz.

Magas béta-karotin tartalmának köszönhető gyönyörű színe, amely miatt nyilván elnevezése is megszületett. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, amely zsírban oldódik, s ezért nagyon kell ügyelni helyes adagolására, nehogy felhalmozódjon a szervezetünkben.

A kép illusztráció

Karotintartalma miatt a sárgadinnye a lázas és gyulladásos betegségek gyógyszere is. Jótékonyan hat még a vékony- és vastagbélgyulladásra, felélénkíti a veseműködést, illetve a köszvény és reuma ellenszerét is rejti.

Azoknak is ajánlják fogyasztását, akik menstruáció előtt fájdalmas időszakokat élnek át. Szintén béta-karotin tartalmának köszönhetően a hasi rész bármely gyulladásos megbetegedésének gyógyításában, illetve vékony és vastagbélgyulladás esetén is eredményesen alkalmazható.

Az A-vitamin és a béta-karotin nagyon előnyös a szem egészségéhez. A szem időskori megbetegedésének (szürke hályog) ellenszere az A-vitaminban gazdag táplálkozás, amelyből nagy részt lefedhetünk a sárgadinnye fogyasztásával. Az A-vitamin kúra szerú szervezetbe vitelével 39 %-kal csökkenthető a hályog kialakulásának rizikóját.

A kép illusztráció

A sárgadinnye C-vitamin forrás is, ami a szervezetbe juttatás után antioxidánsként működik. A szabad gyökök sejtkárosító hatása ellen is fegyver lehet a sárgadinnye, mivel zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. A C-vitamin ezen kívül a fertőzések ellen is véd, „leszámol” számos baktériummal és vírussal. A C-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti a szívbetegségek kialakulását, agyi katasztrófákat, illetve a rákos sejtek megjelenését a szervezetben.

A zöldségben előforduló B-vitamin összeállítás és étkezési rosttartalma együtt a sárgadinnyét kiváló energiaforrássá teszi, amely biztosítja a jó szénhidrát-anyagcserét. Stabilizálja a vércukorszintet, a speciális B-vitamintartalom pedig segíti a sejteket a szénhidrátok hasznosításában. A rostok biztosítják a cukor fokozatos bekerülését a véráramba, így a vércukorszint könnyebben stabilizálódik.

Forrás: Napidoktor.hu
Hirdetés
Hirdetés betöltése...