A D-vitamin-hiány 10 tünete. Felismerésük életbevágóan fontos lehetHirdetés betöltése…

 

undefined A D-vitamin szedése fiatal korban hosszú távra is jó lehet. A zürichi egyetemen lefolytatott vizsgálat eredményei igazolták, hogy elegendő mennyiségű D-vitamin következetes szedése szükséges a csontok egészségének megőrzéséhez.

Sokan azt hiszik, hogy egészséges étkezési szokásokkal be tudják vinni szervezetükbe az elegendő mennyiségű D-vitamint, de sajnos csak nagyon kevés étel tartalmazza természetesen azt a mennyiségű vitamint ami naponta elegendő lenne. A magyar lakosság több mint fele D-vitamin hiányos. Sok időt töltünk házainkban, munkahelyeinken és kevés időt a szabadban, napon. A téli hónapokban pedig annyira kevés a napos órák száma, hogy esélyünk sincs elég vitamint előállítani a nap sugarainak segitségével. Dr. Heike A. Bischoff-Ferrari szerint annak érdekében, hogy táplálkozás révén elég D vitaminhoz jussunk, naponta két adag zsíros halat, mint pl. lazacot vagy makrélát kellene fogyasztanunk. Megfelelő D-vitamin bevitelével drasztikusan csökkenne a rák, kardiovaszkuláris betegségek, csontritkulás, combnyaktörés és az influenza előfordulása.

A D-vitamin szint fenntartása a táplálkozás révén azonban nem valóságtól elrugaszkodott ötlet, van némi alapja. A D-vitamin nem önálló vitamin. Ahhoz, hogy sok funkciót el tudjon látni, a D-vitamin más vitaminokkal szorosan együttműködve fejti ki hatását. Ez az egyedülálló jellemzője hozzájárul ahhoz, hogy sok krónikus betegséget lehessen vele gyógyítani.

A D-vitamin sokféle arca

Évtizedekkel ezelőtt az orvosok azt gondolták, hogy a D-vitamin az egészséges csontokhoz és fogakhoz szükséges. A legfrissebb tudományos kutatások ezt a vitamint reflektorfénybe helyezték. Nézzük miért.

D-vitamin hiányos vagyok?

Minden bizonnyal D-vitamin-hiányos, ha a következő tüneteket tapasztalja magán:

1. Az influenza – Egy tanulmány, ami a “Cambridge Journals”-ban jelent meg, kiderítette, hogy a D-vitamin-hiány hajlamosítja a gyermekeket légzőszervi megbetegedésekre. Az intervenciós tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin csökkenti a légzőszervi fertőzések előfordulását a gyermekek körében.

2. Izomgyengeség – Az Michael F. Holick, a világ egyik vezető D-vitamin szakértője, izomgyengeségre általában D-vitamin-hiányt javasol, mert a harántcsíkolt izmok egfelelő működéséhez, a D-vitamin-receptorokban fenn kell tartani a megfelelő D-vitamin szintet.

3. Pikkelysömör – Egy az Egyesült Királyságban közzétett tanulmány szerint a szintetikus D-vitamin-analógok hasznosnak a pszoriázis kezelésében.

4. Krónikus vese betegség– Azok a betegek, akik előrehaladott krónikus vesebetegségben szenvednek (különösen azok, akiknél dialízis szükséges) nem tudják a D vitamin aktív formáját előállítani. Ezek a betegek az 1,25-dihidroxi-D3 vagy annak valamely analógjának szedésére szorulnak, hogy támogassák kalcium anyagcseréjüket, csökkentsék vesebetegségük tüneteit és szabályozzák mellékpajzsmirigy hormon szintjüket.

5. Cukorbetegség – Egy finn tanulmányban 10.366 gyermek kapott 2000 nemzetközi egység (NE) / nap D3-vitamint a megszületést követő első napjaikban. A gyerekek életét 31 éves korukig figyelték, és az 1-es típusú cukorbetegség kockázata náluk 80 százalékkal kevesebb volt.

6. Asztma – A D-vitamin csökkentheti az asztmás rohamok súlyosságát. Japán kutatások kimutatták, hogy iskolás korú asztmás gyerekek rohamait jelentős mértékben csökkentette az említett alanyok napi 1200 IU D-vitamin szedése.

7. Periodontális betegség – A krónikus ínybetegségben, duzzadt és vérző fogínyben szenvedőknek igen ajánlott D-vitamin szintjük növelése azért, hogy defenzineket és cathelicidin vegyületeket termeljen nyáluk. Mindkét vegyület mikrobiális hatású és csökkenti a baktériumok számát a szájban.

8. Szív-és érrendszeri betegségek – a pangásos szívelégtelenség D-vitamin-hiánnyal függ össze. A Harvard Egyetemen, ápolók körében végzett vizsgálat megállapította, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező nőknél (17 ng / m [42 nmol / L]) 67 százalékkal volt nagyobb a magas vérnyomás kockázata.

9. A skizofrénia és a depresszió – is kapcsolódnak a D-vitamin-hiányhoz. Egy vizsgálatban kiderült, hogy a várandós nők és gyermekkori D-vitamin fogyasztás elválaszthatatlan az agy fejlődésétől és a mentális működés fenntartásától a későbbi életben.

10. Rákkutatók a Georgetown University Medical Center-ben Washington DC-ben felfedezték a magas D-vitamin bevitel és a mellrák kialakulásának csökkent kockázata közti kapcsolatot.  Ezeket az eredményeket az American Association for Cancer Research hozta nyílvánosságra. Kiderült, hogy a napfény vitamin nagy mennyiségben való adagolása mintegy 75 százalékkal csökkentette az általános, mindenféle rák növekedését.

A megelőzés

A proaktív megközelítés és megelőzés segíthet elkerülni a sok D-vitamin hiány által kiváltott krónikus betegséget. Az új, eddigiektől eltérő javallat 2-3 ezer IU D3-vitamin naponta. A túlsúlyosak és rákban szenvedők számára pedig 4 ezer IU-ot ajánlanak a kutatók.

Forrás:Matt Williams

Készíts immunerősítő italt
Fűszeres Karácsonyi bor receptHirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Vitaminok szerepe, fajtái és csoportosítása A vitaminok védő, a szervezetben lejátszódó kémiai folyamatokat szabályozó szerepe jól ismert. A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik a retinol (A-vitamin), ami kész formában kerülhet a szervezetbe a tejjel, tejtermékekkel, májjal, tojással. Az emberi szervezet képes maga is ...
Mikorra ürül ki a nyári D-vitamin-raktárunk? D-vitamin-hiány az év bármely szakában előfordulhat. Október végétől azonban mindenkinek javasolható étrend-kiegészítő szedése, mert a nyáron felhalmozott tartalékokat nagyjából hat hét alatt felhasználja a szervezet, és a napsugárzás már nem elegendő a szükséges mennyis...
Mennyi a tápanyag a gombában? Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mégis amikor az étrend összeállítására kerül sor, a gombafélék többnyire kimaradnak a választásból. Kár, hiszen a gomba értékes tápanyagok forrása, rendszeresen fogyasztva pedig t...
K-vitamin: A hiányzó tápanyag a szívroham és ... Az elmúlt évtizedben hatalmas mennyiségű kutatás látott napvilágot, a D-vitamin fontos szerepéről az ön egészsége megőrzésében. Azonban, egy új kihívó ugrott be a ringbe, és esélyes hogy az „új D-vitaminnal” van dolgunk. Sőt, azt figyeltük meg, hogy a D-vitamin pozitív ha...
Hiánya rákot okoz, és a magyarok nem fogyasztan... Sokszor hallani, hogy egyes betegségek hátterében valamilyen vitaminhiány áll. Ezt a legtöbb orvos (tisztelet a kivételnek) nem fogadja még el teljesen. Még mindig ott tartunk, hogy csak az extrém esetek, mint a skorbut, farkasvakság stb. számítanak vitaminhiánynak. Én is kétkedve fo...
Fáradékonyság ellen vitaminokkal Rosszkedvűnek, fáradtnak, enerváltnak érzi magát, reggelenként legszívesebben fel se kelne? A haja fénytelen, megszaporodtak a bőrproblémái? Valószínű, hogy a szervezete ezzel jelzi, hogy lassan kimerülnek a tartalékai, az immunrendszerének megerősítésre, vitamin-utánpótlásra ...
EZ A VITAMINHIÁNY OKOZHATJA A HÁT-, ILLETVE ÍZ... Előfordul, hogy minden különösebb megterhelés nélkül is fáj a hátunk, vagy az ízületeink. Az Indian Journal of Clinical Biochemistry nemrégiben egy új tanulmányról számolt be, miszerint a hát-, illetve ízületi fájdalmak szoros kapcsolatban állnak egy vitaminunk alacsony szintj...
Családtervezés esetén is fontos a D-vitamin Az elmúlt években a D-vitamin a figyelem középpontjába került, amiben kulcsszerepet játszott a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület. A kutatások alapján megemelték az ajánlott napi mennyiséget, és arra is rámutattak, hogy a napfényvitamin nem csupán a csontok egészségéhez n...

Facebook hozzászólás