A céklalé jótékony hatásai a vérnyomás betegségre


Hirdetés


A céklalé csodákra képes! Már a római férfiak afrodiziákumként fogyasztották és valóban: a cékla elég nagy mennyiségű bórt tartalmaz, ami közvetlenül hat az emberi nemi hormonokra. Viszonylag magas cukortartalmú gumóról van szó, bár ez az ízén nem is annyira érződik.

 Az amerikai Szív Szövetség folyóiratban jelent meg, hogy a céklalé bizony érzékelhetően csökkenti a vérnyomást magas vérnyomás betegségben szenvedők esetében! Ez a természetes “gyógyszer” nem egy gyógyszergyári termék sok mellékhatással, a legjelentősebb – és látványosabb – mellékhatás az narancssárga vizelet.

A kutatók azt találták, hogy azok a kísérleti személyek, akik ittak napi 2,5 dl céklalét, azoknál a vérnyomás átlagosan 10 Hgmm-el csökkent.A tudósok szerint ezt a hatást a céklalében található nitrát tartalom adja, ami a szervezetünkben nitritté, majd nitrogén-monoxiddá alakul, ami azután tágítja az ereket

A cékla kb. 0,2 g élelmi nitrátot tartalmazott, ami kb. akkora mennyiség, mint ami egy nagyobb tál spenótban vagy 2 sárgarépában is megtalálható. A kutatók meg voltak lepődve, hogy mennyire kis mennyiségű nitrát, milyen nagy hatást fejtett ki. Mint kiderült, a nitrogén oxid tágítja az ereket és gyorsítja a véráramlást.

A kísérletben részvevő 15 embernek 140 és 159 Hgmm között volt a szisztolés vérnyomása, nem volt más eü. problémájuk és nem szedtek vérnyomás gyógyszereket. A kísérleti alanyok 2,5 dl céklalét vagy azonos nitrát tartalmú vizet ittak, majd a vérnyomásukat megfigyelték a következő 24 órában.

A kutatást az Angol Szív Szövetség támogatta.

A céklalé további jótékony hatásai

A céklagumók intenzív színét a betain adja, amely tumorellenes hatású. A kemoterápián átesett páciensek vérképe jelentős javulást mutat néhány hetes céklalé-kúra után. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység és menstruációs zavarok esetén is.

  • Kiváló influenza és meghűlés elleni szer
  • Vérszegénység esetén jótékony
  • Vakbél irritáció esetén segíthet a cékla
  • Májbetegségek esetén a céklalé segít regenerálni a májat
  • Általános méregtelenítéshez is kiváló a céklalé
  • A hagyományos indiai gyógyászatban mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolják.
  • A cékla földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat, kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot és persze a nitrátokat is.
  • A lékúrára alkalmas cékla viszont kizárólag biotermesztésű lehet, amikor a talajt nem kezelik műtrágyával, és a növény leveleit folyamatosan éri napfény. A céklában található sok cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. Várandós kismamák is bátran fogyaszthatják. A gyógyhatását teljesen azonban csak nyersen fogyasztva fejti ki.
  • Rákmegelőző hatással bír, emellett serkenti a vérképződést vérszegénység esetén és az immunrendszer működését. A céklában lévő betain segít a savhiány ellen, fokozza a zsír lebomlását a májban, cellulóztartalma pedig támogatja a bélműködést. A friss céklából készült lé hatékony kimerültség, vérszegénység és magas vérnyomás ellen.

Szerző: jomagyar.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...