A brokkoli kétlépcsős támadása a rák kialakulásában és fejlődésében


Hirdetés


 

A brokkoli egy szuper csillag a keresztesvirágúak családjában. Jól ismert és dokumentált az a tény, hogy támogatja az egészséges immunrendszer fejlődését és a szervezet aberráns, rákos sejtektől való megszabadulását mielőtt azok szaporodni tudnának és kimutatható tumorrá fejlődnének. A kutatók azt találták, hogy a brokkoliban található bioaktív vegyület a sulforaphane multimodális támadást indit a ráksejtek fejlődésében és elterjedésében.

Az ezzel foglalkozó kutatások az epigenetika körébe esnek. Azt vizsgálják, hogy az étrend és más környezeti toxinok hogyan változtathatják meg azt, hogy melyik gén aktiválódik, és melyik gén hatása nyomódik el a sejtek anyagcseréjében. A toxinok és egyéb környezeti ártalmak ilyetén hatása erőteljes szerepet játszik számos krónikus betegség kialakulásásban, mint pl a szívbetegségek és rák kialakulásában. A brokkoli nyers vagy enyhén párolt módon való fogyasztása többször a héten segít megelőzni számos ráktípus kialakulását.

A brokkoli és a keresztes virágú zöldségek közvetlenül befolyásolják a szervezet metabolizmusát a gének szintjén, ily módon képesek gátolni a rák kialakulását.

Korábbi kutatásokban tudósok dokumentálták annak a módját ahogy a sulforaphane gátolja egy enzim, az úgynevezett hiszton deacetiláz (HDAC inhibitor) hatását, amely segít helyreállítani a megfelelő egyensúlyt a szervezetben és segít megelőzni a rák kialakulását. A kutatók a Linus Pauling Intézetben az oregoni Állami Egyetemen felfedeztek egy második mechanizmust is, az ú.n. DNS-metilációt. Ez utóbbi együtt működik a HDAC gátlókkal, hogy fenntartsák a megfelelő sejtműködést a szervezetben. A sulforaphane a brokkoliban és más keresztesvirágúakban stimulálja mind a HDAC hatását mind pedig a DNS-metilációt. Ily módon szinergikusan megakadályozzák a rák kialakulását.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Emily Ho kommentálta a sulforaphane-rák kapcsolatot “…a rák igen összetett probléma, és rendszerint nem csak egy dolog romlik el a szervezetben kialakulásakor … viszont az egyre inkább nyilvánvaló, hogy a sulforaphane egy igazi több irányból támadó fegyver a rák ellen. Minél többet tudunk meg róla, annál több hasznos dolog derül ki hatásairól. “

A DNS metiláció vezérli a gének egészséges expresszióját. Amikor ez a pálya blokkolás alá kerül, a kutatók felfedezték, hogy jelentősen megnövekedik a kockázata a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának. Az immunrendszer működésének csökkenése, a neurodegeneratív betegségek kialakulása és az öregedés előrehaladása is megfigyelhető. Azon ételek fogyasztása, amelyek a kén-csoport tagjait képviselik, szükséges a megfelelő DNS-metiláció folyamatához. Ilyen ételeink közé sorolják a hagymát, fokhagymát, dióféléket és magvakat. A sulforaphane a brokkoliban ösztönzi a metiláció utat, ily módon normális génexpresszió jön létre, amely meghiúsítja a rákos sejtek keletkezését.

Táplálkozási szakértők javasolják 1-2 adag brokkoli (vagy más keresztes virágú család, mint a káposzta, karfiol, kelbimbó és káposzta) fogyasztását a hét több napján. Egyre több bizonyíték mutatja azt, hogy a természetes, aktív vegyületek amelyek ezekben a zöldségekben találhatók segítenek megelőzni a rák és más krónikus betegség kialakulását a génexpresszió modifikálásán keresztül.

 

Forrás:naturahirek.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...