A bőrrák korai jelei, a bőr önvizsgálat fontossága!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Magyarországon ez a harmadik leggyakoribb, ugyanakkor a legkönnyebben felismerhető daganatos betegség. Igencsak bíztató a tény, hogy csaknem 100 százalékban gyógyítható, ha időben észreveszik, és megfelelően kezelik. A megelőzés érdekében mi magunk is sokat tehetünk, ha ismerjük a kialakulás okait és betartjuk a megelőzés egyszerű szabályait, valamint rendszeres önvizsgálatot végzünk, és szükség esetén időben orvoshoz fordulunk.

A bőr

Mindenekelőtt röviden tekintsük át bőrünk felépítésének főbb vonásait! A bőr testünk külső rétege, amely fontos szerepet játszik a hő, a fény, a sérülések és a fertőzések elleni védelemben, a szervezet hőszabályozásában, továbbá a víz, a zsír és a D-vitamin tárolásában. A testünket borító bőr mintegy 3 kg tömegű, ezzel a legnagyobb szervünknek mondható. A bőr fő rétegei kívülről befelé: a hám, az irha és a bőralja.

A bőrrák

A bőrrák szinte mindig a bőr külső, napfénynek kitett rétegéből, a hámból indul ki, és legtöbbször a ruhával fedetlen testfelületeken, leginkább a homlok és az arc bőrén, a szemhéjakon, az orron jelentkezik, de a bőrfelszín bármely részén kialakulhat.

A betegség természete, megjelenése és kimenetele nagyban függ attól, hogy a hám melyik sejttípusából indul ki. A legsúlyosabb bőrdaganat a daganatosan elfajult melanocitákból kiinduló melanoma malignum, mert az irányíthatatlanul szaporodó sejtek a szervezet távoli részeibe is viszonylag hamar szétszóródnak. A továbbterjedés és a környező szövetek károsodása megelőzhető, ha a daganatos elváltozást korán felismerik és megfelelően kezelik.

A melanoma is bármely bőrfelszínen kialakulhat, de férfiakban gyakori a törzs (a vállaktól a csípőig terjedő bőrfelszín), a fej és a nyak, nőkben a lábszár érintettsége. Fekete bőrűekben és sötétbőrűekben ritkábban jelentkezik. A kialakulás kockázata az életkorral nő, ugyanakkor a fiatalok körében ez a leggyakoribb daganatfajta.

Veszélyeztető tényezők

A veszélyeztető tényezők fennállása nem azt jelenti, hogy a betegség biztosan kialakul, hanem azt, hogy a kialakulás kockázata emelkedik. A bőrrák kialakulásának kockázatát növelő tényezők egy része csakis rajtunk múlik. Érdemes tehát több figyelmet szentelni a megelőzés lehetőségeinek, és megfogadni a későbbiekben javasolt életmódbeli és egészségmegőrzési tanácsokat. A következő táblázatban olvashatók az eddig ismert veszélyeztető tényezők, amelyek közül a legfontosabb, a napsugárzás bővebb ismertetést is érdemel.

 A fő veszélyeztető tényezők a bőrrák kialakulását tekintve
Napsugárzás A betegség fő kiváltó oka
Bőrszín A bőrrák előfordulása gyakoribb a világos és szeplős bőrűekben, s az ehhez társuló vörös vagy szőke haj, és világos, főleg kék szemszín esetén, akik könnyen leégnek és nem barnulnak napozáskor.
Szokatlan küllemű anyajegy A normálistól eltérő anyajegyek hajlamosabbak a daganatos elfajulásra. Sokunkon látható néhány ilyen anyajegy, a kockázat azoknál fokozott, akiken sok szokatlan anyajegy található.
Melanoma a családban A melanoma olykor (az esetek kb. 10%-ában) egy családon belül többször is előfordul (családi halmozódást mutat), ezért a kockázat nő, ha két vagy több közeli rokon ebben a betegségben szenved.
Melanoma a kórtörténetben A melanoma kialakulásának veszélye nagyobb azoknál, akik már szenvedtek e betegségben.
Nagyszámú, átlagos anyajegy Mivel a melanoma rendszerint a már meglévő anyajegyek melanocitáiból indul ki, ezért a túl sok (>50 db) anyajegy fokozza a kialakulás kockázatát.
Gyenge immunrendszer A test saját védekező rendszere, az immunrendszer (például szervátültetés után adagolt gyógyszerek szedésére vagy AIDS esetén) legyengül, s ez fokozza a melanoma kialakulásának kockázatát.

Mit tehetünk? – A kockázat csökkentése

A fent írtakból következik, hogy a legfontosabb a már gyermekkorban megkezdett és a későbbiekben is folytatott védekezés az UV-sugárzás ellen. Vigyázzunk a bőrünkre!

Napozzunk okosan!

 • Az első napozás ne tartson fél óránál tovább!
 • Dél körül (téli időszámítás idején délelőtt 10 és délután 2 között, nyári időszámítás idején délelőtt 11 és délután 3 között) ne tartózkodjunk a napon, vagy vegyünk fel könnyű ruhát, kalapot, sapkát, használjunk napernyőt!
 • Napozáshoz használjunk a napsugárzás erősségének és a bőrünk érzékenységének megfelelő faktorszámú naptejet, napkrémet vagy napolajat! Ezek visszaverik, elnyelik vagy kiszűrik az UV sugárzás nagy részét (a csomagoláson nézzük meg, véd-e a készítmény mind az UV-A, mind az UV-B sugárzás ellen). A legjobb, ha a napozás előtt 20-30 perccel kenjük be magunkat, hogy a szernek legyen ideje beszívódni a bőrbe. Ha úszást tervezünk, vagy várhatóan erősen fogunk izzadni, vízálló napkrémet szerezzünk be!
 • A fényvédő krém, naptej használata nem azt jelenti, hogy mértéktelenül napozhatunk! A legjobb készítmények mellet is éri valamennyi UV-sugárzás a bőrünket!
 • Ajánlatos UV védelemmel ellátott napszemüveg viselése (azt a szemüveget válasszuk, amelynek címkéjén feltüntetik, hogy az üveg az UV-A és UV-B sugárzás 99%-át kiszűri).
 A napvédő szereken feltüntetett faktorszám jelentése
A napolajokon, naptejeken, testápolókon, feltüntetett faktorszám a sugárzástól védő hatékonyságukat jelzi
Faktorszám Védelem
2-11 Minimális védelem
12-29 Mérsékelt védelem
30 és afölött A káros sugarak nagy részét kiszűrik, védenek a napégés ellen

Vigyázzunk a bőrünkre!

 • Ha sokat tartózkodunk a napon, ne vetkőzzünk neki, hanem viseljünk megfelelő védőruházatot, például széles karimájú kalapot, hosszú ujjú pólót, amik felfogják a káros sugarakat! A sötét színű öltözet jobban véd, mint a világos.
 • A víz visszaveri a káros UV-sugarak jelentős részét, ezért vízi túrán, vízparton mindig viseljünk kalapot, pólót!
 • Mértékkel hódoljunk a szolárium és a kvarclámpa manapság divatos szokásának! Használjunk megfelelő bőrvédő szereket a szoláriumban is!
 • Ne feledjük, hogy a nap egész évben süt, síelés közben legalább olyan könnyű leégni, mint napozáskor!
 • Fokozott elővigyázatosság szükséges a világos vagy szeplős bőrűek, a szőke vagy vörös hajúak, a kék szeműek részéről és azoknál, akiknek 50 vagy annál több anyajegyük van!
 • Különösen vigyázzunk kistestvérünkre, gyermekünkre, óvjuk őt az erős napsugárzástól!

Korai felismerés

Szinte minden beteg meggyógyulna, ha a bőrrákot idejében, még a daganat tovaterjedése előtt felismernék és kezelnék! A bőr rendszeres, egyszerű önvizsgálatával nagyban hozzájárulhatunk, hogy a bőrrák már korai stádiumban felismerésre kerüljön. A bőr rendszeres önvizsgálatának további előnye, hogy pontosan tudjuk majd, mi az, ami normális. Mihelyt valami szokatlant észlelünk, forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz.

Vannak olyan családok, ahol a családtagokon a szokatlan küllemű anyajegyek halmozottan, nagy számban fordulnak elő, s néhány családtagnál melanoma is kialakult. A családtagok esetében a melanoma kialakulásának veszélye sajnos fokozott. Ajánlatos 3-6 havonta részt venni egy ellenőrző vizsgálaton, a korai felismerés érdekében.

Ne feledjük: Minél előbb ismerik fel a bőrrákot, annál nagyobb a gyógyulás esélye!

A bőr önvizsgálata

36-bor-onvizsgalata

A figyelmeztető jelek

Figyelem! A bőr elváltozása nem feltétlenül a bőrrák jele! A két hétnél hosszabb ideje fennálló elváltozások esetén fel kell keresni a bőrgyógyászati szakrendelést! Ne várjuk meg, amíg fájdalom is jelentkezik, mert a bőrrák ritkán okoz fájdalmat.

 A melanoma kialakulására az alábbi négy tényező hívhatja fel a figyelmet:
Aszimmetria Az elváltozás nem szimmetrikus.
Körvonal Az elváltozás körvonala szaggatott, csipkézett, elmosódott, szabálytalan, amely azt jelzi, a festékanyag a környező szövetekbe terjedt.
Szín Az elváltozás színe nem egyenletes, a fekete, a barna és a sárgásbarna különféle árnyalatai láthatók, sőt fehér, szürke, piros, rózsaszínű vagy kék területek is feltűnhetnek.
Átmérő Az elváltozás növekszik, a melanoma átmérője rendszerint nagyobb mint 5 mm.
 • A bőr elváltozása, újonnan megjelent növedék a bőrfelszínen, vagy nehezen gyógyuló seb.
 • Egy már meglévő anyajegy méretének, formájának, színének vagy tapintásának megváltozása.
 • Egy már meglévő anyajegy hámlása, viszketése.
 • Új, sötét területek vagy hámlás kialakulása.
 • Fekete vagy kékes-fekete színű (akár újonnan kialakult), szokatlan küllemű, “csúnya” anyajegy.
 • Jegyezzük meg a fenti táblázatban felsorolt négy jellemzőt, így sosem felejtjük el, mire is kell odafigyelni a melanoma korai felismerése érdekében!
 • A már meglévő, szokatlan küllemű anyajegyek sokszor igen hasonlítanak a melanomára. Van, akin csak néhány ilyen található, másokon szép számmal előfordul. A tapasztalt bőrgyógyász feladata, hogy eldöntse, elegendő-e a rendszeres ellenőrző vizsgálat, vagy el kell távolítani az elváltozást.

IDEGEN SZAVAK MAGYARÁZATA

Melanin: A bőr színét adó anyag (pigment).
Melanocita: A bőr melanint termelő sejttípusa.
Melanoma: Bőrdaganat, amely a festékanyag-termelő melanocitákból – általában anyajegyből – indul ki.
Pigment: Festékanyag, ami a szövetek (bőr, szem, haj) színét biztosítja.
Nyirokrendszer: A szervezet védekező rendszerének egyik fontos része. Olyan szövetek és szervek alkotják, melyek a fehérvérsejteket termelik, tárolják és szállítják. A fehérvérsejtek segítenek a fertőzések és más betegségek leküzdésében. A nyirokrendszerhez tartozik a csontvelő, a lép, a csecsemőmirigy, a nyirokcsomók és azoknak a vékony csatornáknak a hálózata (nyirokerek), amelyek a nyiroknedvet és a fehérvérsejteket szállítják. Ezek a csövecskék, a vérerekhez hasonlóan, a szervezet valamennyi szövetét behálózzák.

Ultraibolya-sugárzás: UV-sugárzás. A napból érkező láthatatlan sugárzás, amely károsíthatja a bőrt, és melanomát, illetve más bőrdaganatot okozhat. Két részből áll, UV-A és UV-B sugarakból. Az UV-B sokkal inkább felelős a napégésért, az UV-A viszont mélyebbre hatol a bőrben. Mindkettő hozzájárul a bőr korai öregedéséhez, és a daganatos folyamat elindításához. Így ma már olyan napfényvédők alkalmazása javasolt, amik mindkét UV-sugárzást kiszűrik, elnyelik vagy visszaverik.

GONDOLJUK ÁT MÉG EGYSZER!

 • A bőrrák az egyik leggyakoribb, ugyanakkor a legkönnyebben felismerhető rosszindulatú daganatos betegség.
 • Az idejekorán felismert bőrrák az esetek túlnyomó részében teljesen meggyógyítható.
 • A bőrrák legtöbbször a napfénynek kitett területeken alakul ki.
 • A bőrt az élet során ért UV-sugárzás hatása összeadódik. A káros sugárzás fele 18 éves korig ér minket.
 • A bőrrák megelőzésének hatékony módja a bőr védelme és rendszeres önellenőrzése.
 • A bőr rendszeres önellenőrzésével megismerjük, mi a normális, és a kóros elváltozást azonnal észrevehetjük, így időben bőrgyógyász szakorvoshoz fordulhatunk.

 

forrás: springmed.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...