A baba szeme fénye


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Csecsemő- és kisgyermekkorban gyakoriak a szülőknek a baba szemével kapcsolatos aggodalmai. Ilyenkor sokan nehezen döntik el, mikor szükséges szakemberhez fordulni, milyen vizsgálatokat kell elvégeztetni, és milyen lehetőségek vannak a korrekcióra ilyen kis korban. Dr. Soproni Anna szemészorvost kérdeztem.
.

baba szeme, baba kancsalítV.Á.: Miért fontos a korai szemvizsgálat?

S.A.: Ha korán kiderül valamilyen gyermekszemészeti probléma, annak időben történő kezelése megakadályozza, hogy tompalátás alakuljon ki.

A tompalátás azt jelenti, hogy ha kisgyermekkorban nem biztosítjuk a látórendszer fejlődéséhez a megfelelő feltételeket, akkor később már hiába gondoskodunk róluk, pl. kezeléssel vagy szemüveggel, éleslátás mégsem alakul ki.

V.Á.: Milyen életkorban szükséges az első szemvizsgálatot elvégezni? Szükséges-e több szemvizsgálat?

S.A.: Szükséges tudni, hogy a gyermeket bármilyen életkorban meg lehet vizsgálni, sőt ezt meg is kell tenni,

1) ha a szülő valamilyen rendellenességet (szemváladékozás, kancsalság, fehér pupilla stb.) észlel, illetve ha a gyermek a látására, fejfájásra, szemfájásra panaszkodik;

2) ha pedig a családban bármilyen, főként gyermekkori szemészeti eltérés (fénytörési hiba, azaz szemüvegviselő; hályogos, vak, kancsal stb.) van, ha a gyermek bármilyen tartós betegségben szenved, vagy ha koraszülött volt, akkor a szemészeti szűrővizsgálatot lehetőleg már a gyermek 8-10 hónapos korában el kell végezni. Legjobb, ha a vizsgálatot speciális, gyermekszemészetben jártas orvos végzi.

V.Á.: Milyen tipikus problémák szoktak kiderülni az ilyen vizsgálatok alkalmával?

Újszülött korban könnycsatorna-szűkület miatt gyakori a szemváladékozás. Később kancsalság fordulhat elő, amit gyakran fénytörési hiba okoz, és ezt általában szemüvegviseléssel lehet korrigálni. Tudni kell azonban, hogy a kancsalságot mindig komolyan kell venni, és okát mindig, mihamarabb tisztázni
kell, mert komolyabb megbetegedést is jelezhet.

V.Á.: Mit lehet tenni, hogyan lehet segíteni, ha a babának szemproblémája van?

S.A.: Erre nehéz általánosságban válaszolni, mert attól függ, hogy milyen szemproblémáról van szó. Orvoshoz kell vinni, és az adott helyzettől függően kap kezelést.

V.Á.: Miért jó, ha otthon végezzük el a vizsgálatot, ne forduljunk-e inkább szakemberhez?

S.A.: Az országban mindössze néhány gyermekszemészeti szakvizsgával rendelkező szemész van, és a szemészeti szűrésre egyszerűen nincs elég szakember. A gyermekszemészeti előjegyzések általában igen zsúfoltak, így az otthoni látásvizsgálat könnyíthet a helyzeten. Ha az előzőekben felsorolt, különösen fontos körülményekről nincs szó (ha tehát nincs a családban szemészeti előzmény, a gyermek nem volt koraszülött, és nem panaszkodik, illetve ha a szülő/gondviselő sem észlelt rendelleneset), a gyermek látását akkor is célszerű időnként otthon ellenőrizni. Az otthoni „elővizsgálat” előnye nem utolsósorban az, hogy a gyermeket megismertetjük azokkal a vizsgáló módszerrel és eszközökkel, a látásvizsgálathoz szükséges figurákkal, amelyekkel a rendelőben fog találkozni, valamint azzal, hogy felváltva, egyszerre csak az egyik szemével fog nézni, mert a látásvizsgálat lényege éppen ez.

Forrás:Vida Ági

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...