8 DOLOG, MIÉRT ÉRDEMES GYALOGOLNI!!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Ismerős helyzet? Azt már beláttuk, hogy mozgásra szükség van, de valami mindig „közbejön”, ha edzőterembe indulnánk, az uszoda messze van, futni meg nem bírunk a fájós térdünkkel, netán a rengő túlsúllyal? Egy egyszerű megoldást ajánlunk, amellyel szemben nehéz kifogást találni: a séta, a gyaloglás szinte bárki számára tökéletes mozgásforma lehet! Nézzük, mi minden szól mellette!

gerinces-gyaloglas.jpg

A gyaloglás segít elérni és megtartani az optimális testsúlyt, ellensúlyozhatja az ülő  életmód hátrányait.

Akár fogyni kell, akár csak az erőnlét megtartása a cél, a gyaloglás, a séta az egyik legegyszerűbb és legjobb tevékenység. Jól ellensúlyozhatja az ülő életmódból fakadó egészségügyi problémákat, a manapság népbetegségnek számító magas vérnyomást, szívbetegséget, az agyi érbetegségeket, a magas koleszterinszintet, segíthet elkerülni a kettes típusú cukorbetegséget, sőt ezen betegségek gyógyításának is fontos részét képezi.

Bárki, bármelyik életkorban, bárhol gyakorolhatja, egyaránt hatásos, a legkönnyebben végezhető mozgásforma – szó szerint lépésenként is összerakható belőle eredményre vezető mozgásmennyiség.

Szakértők azt ajánlják, hogy a napi tízezer lépés megtétele legyen a cél, amiből legalább tíz perc folyamatos sétával teljék. Ez a mintegy hét kilométernyi távolság soknak tűnhet, de sok kicsi sokra megy! Apró életmódváltozásokkal (egy megállóval előbb leszállva a munkahelyhez menet, a parkoló legtávolabbi sarkát, lift helyett a lépcsőt használva, ebédidőben kis sétát téve stb.), meglepően hamar összejöhet.

Nem terheli az ízületeket, sőt, enyhíti a derékfájdalmat is!

A gyaloglás jár a legkevesebb sérüléssel, nemcsak a fiataloknak, hanem idősebbeknek is az egyik legtökéletesebb testedzési formája.

Az ágyéki gerincszakaszt séta közben érő terhelés kevesebb még az olyan szokásos, háztartási vagy irodai tevékenységeknél is, amelyektől estére jócskán el szoktunk fáradni, pedig nem is tekintjük sporttevékenységnek.

A kényelmes vagy élénkebb intenzitású gyaloglás sem fokozza, sőt, enyhíti a meglévő derékbántalmakat, mivel a mozgás ciklikus jellege javítja a porckorongok anyagcseréjét. A csontritkulás megelőzéséhez is kiváló, hiszen a gravitáció ellenében végzett mozgás jelent, ami a mész csontokba épülésének fő ingere!

 gerinces_lapocka_torna.jpg

Aki tart a futás kellemetlenségeitől, gyaloglással elkerülheti azokat!

Sokan – különösen a túlsúllyal küzdők – előre félnek a futással együtt járó kényelmetlenségektől, például az ízületeiket érő zökkenésektől, a rosszul beosztott levegő miatti légszomjtól, a rengő hájrétegektől… Nos, a gyaloglás nekik is a legjobb választás: mivel nincs benne ugró fázis, nincs zökkenés, nem terheli az ízületeket sem, így nem akadály sem az életkor, sem a túlsúly.

Hangulatjavító, lelkierőt, tartást ad!

A rendszeres gyaloglással nem csak a testünknek teszünk jót, hanem feltöltődhetünk energiával is, nemcsak az erőnlétünket, hanem a hangulatunkat is javíthatjuk vele.

Segít, ha többen vagyunk, családtagok, szomszédok, barátok, ismerősök, hiszen így egymás előtt nem kell restellnünk kezdő voltunkat, séta közben lehet beszélgetni, társaságban telhet a mozgásra szánt idő is.

Olcsó, sem speciális ruha, sem gép nem kell hozzá

A gyaloglás a legolcsóbb mozgásforma! Sétálni bármelyik parkban, utcában, ösvényen lehet, sem kondibérlet, sem sportruházat, sem segédeszköz, gép nem kell hozzá, legfeljebb egy kényelmes,  biztonságos cipőről kell gondoskodni.

 gerinces-seta-kutyaval.jpg

Kutyával is lehet, sőt, még jobb

A mozgás örömét meg is oszthatjuk négylábú barátainkkal is: ha a gyaloglás lesz a választott edzésformánk, elvihetjük a kutyát is magunkkal. Ha a mi lelkesedésünk netán alábbhagyna, kutyánk öröme is inspirálhat a közös sétára! Ha az erre a célra kialakított, derékra csatolható pórázt, megfelelő hámot használjuk, a kutyánk nemcsak pszichésen, hanem fizikailag is segít, szinte húz, átveszi a testsúlyunk egy részét, így akár kétszer akkora távolságot is megtehetünk, mint nélküle.

Általános közérzetjavító, betegség megelőző hatású

A rendszeres séta még akkor is jótékony hatású, ha látványos eredményt, jelentős súlycsökkenést, izmosodást esetleg nem is tudunk felmutatni általa. Az erőnlétet  javítja, az izmokat tónusosabbá teszi, a gerincre és ízületekre jó hatású, az alsó végtag csontjainak mész-tartalmát növeli, a tüdőkapacitást növeli, a vérkeringést serkenti, így a sétáló frissebbnek, energikusabbnak érzi magát, jobban, mélyebben alszik, kevésbé lesz fogékony a fertőző betegségekre, megfázásokra is.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...