8 dolog, amit a fagyasztott ételről tudni érdemes


Hirdetés


Manapság már gond nélkül benyúlunk a hűtőszekrény mélyhűtő rekeszébe, ha egy gyors vacsorára, vagy egy könnyű ebédre fáj a fogunk. De vajon honnan érkezett hozzánk ez az életünket megkönnyítő találmány? És vajon mennyire károsítja az ételeket a fagyasztás? Megannyi fogvacogtatóan izgalmas kérdés!

1.- A mélyhűtött ételekhez nem szükséges tartósítószereket hozzáadni, hogy hetekkel, hónapokkal később is biztonságosan fogyaszthassuk őket, mivel az ételt tönkretevő mikrobák nem képesek szaporodni nulla fok alatt. Elpusztítani ugyan nem tudja őket a hideg, de megakadályozza az elterjedésüket. Azonban éppen ezért kell óvatosan bánnunk a kiolvasztáskor az étellel, ne hagyjuk sokáig tespedni a konyhapulton! Inkább szánjuk rá az időt, ha tehetjük, és a felhasználni kívánt mélyhűtött ételt jó 12 órával korábban tegyük át a hűtő 5 fokos rekeszébe.

frozenfoode

2.- A téves hiedelemmel ellentétben a fagyasztott ételek nem tartalmaznak kevesebb értékes tápanyagot, mint a frissek, ezért bátran fogyasszuk őket.

3.- Ha rendes körülmények között történt meg az étel mélyhűtése, akkor az semmi fajta szín, vagy minőségbeli elváltozást nem okozhat az ételen. Éppen ezért ellenőrizzük a csomagolás hibátlanságát, mielőtt kivesszük az áruház mélyhűtő ládájából.

4.- A hosszabb mélyhűtési idő azonban kikezdheti és elhalványíthatja az ételek ízeit, ez a veszély azonban szerencsére a vad, szárnyas és egyéb húsok esetében nem áll fenn! Ezek akár egy évig is eltarthatók gond nélkül a mélyhűtőben. 5.- Bár az északi népek régóta használják ki klímájuk hűvösségét az élelmiszerek tartósítsára, az első ’hivatalosan mélyhűtött’ étel Oroszországból érkezett Londonba az 1800-as évek végén.

6.- Sokkal ízletesebbek maradnak a húsok, halak, ha még frissen lefagyasztják őket.

7.– Az első komplett fagyasztott menüsort 1945-ben kezdték el kínálni a repülőjáratokon. A mélyhűtött vacsora egy szelet húst, zöldséget és egy krumplit tartalmazott, a járaton ezt melegítették fel az utasoknak.

8.- Régóta heves vita folyik arról, vajon ki ajándékozta meg a világot elsőként a mirelit pizzával. A sok kollégista és dolgozó anya életét megkönnyítő dobozos mélyhűtött fogás atyja azonban nagy valószínűséggel egy New Jersey-be valósi olasz cég, a Celentano testvérek voltak.

forrás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...