6 érdekesség a tojásról


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A tojás fejleszti az agyat. A tojás sárgája az egyik legfontosabb B-vitamin forrás. A B-vitamin csökkenti a gyulladásokat, hozzájárul a neurológiai funkciók optimális működéséhez, valamint fejleszti a magzat agyát, amennyiben a várandós anya sok tojást eszik.

A tojás tápértéke nem befolyásolja annak színét

A tojáshéj különböző színe nem jelenti azt, hogy a tojás tápértéke eltérő volna. Ugyanaz a tyúk tojhat fehéres, zöldes, sárgás, kékes vagy barnás színű tojást is.

A friss tojást nehezebben lehet megpucolni

Könnyen megállapíthatjuk, hogy mennyire friss az a tojás, amelyiket éppen esszük. A friss tojást ugyanis sokkal nehezebb megpucolni, mint a régebbit.

Sós vízzel megállapítható a tojás frissessége

Ha kétségeink van afelől, hogy friss-e a hűtő mélyén talált tojás, egy egyszerű teszt segítségével könnyen kideríthetjük. Keverjünk össze két evőkanál sót két csésze vízzel, majd tegyük az oldatba a tojást. Ha a tojás a felszínre emelkedik és lebeg a vízen, akkor dobjuk ki. Viszont, ha az edény alján marad, akkor friss. Amennyiben a tojás teteje enyhén emelkedik, akkor körülbelül egyhetes lehet, ha pedig a hegye az edény alját éri és függőleges tartást vesz fel, akkor háromhetes a tojás.

A tojás hártyája szemmaszkként használható

A tojás hártyáját vagy membránját helyezzük a szem alá, majd hagyjuk, hogy megszáradjon. Ezt követően öblítsük le bő vízzel. Érezni fogjuk a különbséget.

Erről árulkodik a fehérje és a sárgája

A sötétebb árnyalatú sárgája karotinoidokat tartalmaz, ez azt jelenti, hogy a tyúk változatos étrenden él. Ennek köszönhetően a tojás sok A-vitamint, omega-3 zsírsavat és fehérjét tartalmaz. Ha a tojásfehérje felhős, ködös, azt jelenti, hogy a tojás friss.

Forrás

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...