Hirdetés betöltése...

5 ok, hogy fekete áfonyát fogyasszunk


Hirdetés

fekete-afonya-01Észak-Amerikában a fekete áfonya több ezer éve képezi az étrend részét. A vad áfonya a hűvösebb hegyvidéki régiókban él, a kereskedelmi célokra termesztett áfonyát pedig késő tavasszal, kora nyáron tudjuk megvásárolni a boltokban és a piacokon. A fekete áfonya olyan sokoldalúan védi egészségünket, hogy ott a helye mindenki étrendjében.

Vitamin tartalom

Az egyik fő oka annak, amiért érdemes fekete áfonyát enni – vagy inkább a levét inni -, egyértelműen az, hogy tele van vitaminokkal. Egy bögre nyers fekete áfonyában 14,4 milligramm C-vitamin van, ami a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség 16-19%-át teszi ki. Kitűnő forrása a K-vitaminnak is, ami elősegíti a véralvadást. Egy bögre fekete áfonya a napi adag 31%-át tartalmazza belőle. Megtalálhatók benne a B-vitamin komplex tagjai, az antioxidáns hatású E-vitamin és a szem számára nélkülözhetetlen A-vitamin is.

Rosttartalom

Az élelmi rostok segítik a bélműködést és tovább tartják fenn a teltségérzetet. Fogyókúrához különösen ajánlott a rostokban gazdag táplálkozás, amivel elkerülhetjük a sóvárgást, a folyamatos éhségérzetet, ezzel pedig az elhízásnak is elejét vehetjük. Egy bögre fekete áfonyában közel 4 gramm élelmi rost található, emiatt szintén érdemes nap mint nap fogyasztani. 50 év alatti felnőttek számára 25-38 gramm rost bevitele ajánlott naponta, de a legtöbben ennél sokkal kevesebbet fogyasztanak. Akik gyakran esznek, zsíros fűszeres ételeket, még több rostra van szükségük, mivel ezeket az ételeket a szervezet nehezen tudja megemészteni.

fekete-afonya-03A fekete áfonya magas rosttartalmának másik előnye, hogy segíti a szervezet méregtelenítését, azaz gyorsítja a belekből a salakanyagok kiürülését, melyek lerakódva akár vastagbélrákot is okozhatnak. A méreganyagok felhalmozódása a bőrön is meglátszik, ha sok fekete áfonyát eszünk, bőrünk is kitisztul és üdébb lesz. Bélmozgást fokozó hatásával az aranyér kialakulását is megelőzhetjük vele, de a rostban gazdag étkezés a vércukorszint szabályozásához is nélkülözhetetlen. A fekete áfonyát teljes kiőrlésű zabpehelyhez adva magas rosttartalmú reggelit kapunk.

Lassú felszívódású szénhidrátok

A glikémiás index azt mutatja, hogy a szervezet milyen gyorsan emészti meg a szénhidrátokat és alakítja azokat glükózzá. Az 55 alatti élelmiszereket soroljuk az alacsony glikémáis indexű ételek sorába. Az áfonya is ide tartozik, mivel értéke 53. Ez azt jelenti, hogy a szervezet lassan emészti meg, nem emeli a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek az egyik legjobb gyümölcs.

Fitokemikáliák

A fitokemikáliák a természetben előforduló vegyületek, melyek a növények különböző színét adják és védik őket a betegségekkel szemben. A fekete áfonya mélykék színét az erőteljes fitokemikáliák: az antocianinok adják.

fekete-afonya-02

Több gyulladásgátló és antioxidáns vegyület is található benne, melyeknek köszönhetően képes semlegesíteni a káros szabadgyököket, ezzel pedig számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti. A fekete áfonya antioxidánsai késleltetik az öregedési folyamatokat és megelőzhetik az időskori demencia, valamint az Alzheimer-kór kialakulását. A vizsgálatok szerint a rákos sejtek növekedését és terjedését is képesek megakadályozni. A fekete áfonya gyulladáscsökkentő hatóanyagai a húgyúti, a szájüregi és a torokgyulladást is csökkentik.

Alacsony kalóriatartalom

A fekete áfonya finom és alacsony kalóriatartalmú csemege. Egy fél bögre áfonya mindössze 42 kalóriát tartalmaz. Nagyszerűen helyetteíthetjük vele a szénhidrátokban dúskáló rágcsálnivalókat, cukros süteményeket. A fekete áfonyából finom reggeli turmixot készíthetünk, ha szójatejjel és spenóttal keverjük össze. Feldobhatjuk vele a könnyű nyári salátákat vagy készíthetünk hideg áfonyalevest a forró napokon.

Forrás:http://naturahirek.hu/5-ok-hogy-fekete-afonyat-fogyasszunk/

Hirdetés
Hirdetés betöltése..