5 mítosz, amit eddig nem tudtál a vitaminokról







Hirdetés betöltése…

A vitaminok felfedezésük óta kaptak már elég hideget-meleget. Mindenkinek a saját szívügye, hogy így vagy úgy beépíti-e őket az életébe, de nem árt, hogyha mielőtt elkezdenénk ész nélkül kapszulákat bekapkodni, vagy kilószámra kezdenénk enni a paprikát, almát tájékozódunk, pozitív és negatív tulajdonságaikról.

 

1. Hogyan viselkedik a baktérium és C-vitamin hő hatására?

A C-vitamin általában hő hatására már 50 fok felett lebomlik, ezért inkább jobb, ha a zöldségeket, gyümölcsöket nyers formájukban fogyasztjuk – legtöbbjük így is ehető. A nyers hús vagy tojás hosszabb tárolása során a baktériumok elszaporodnak, ezért jobb magasabb hőfokon, hosszabb ideig sütni vagy főzni őket.

2. A mikró a vitaminok ellensége?

A zöldségek sokkal hamarabb elkészülnek a mikrohullámú sütőben, ezért inkább megmaradnak bennük a vitaminok. A húst viszont ajánlatosabb inkább tűzön elkészíteni, hogy ne maradjon benne nyers rész.

3. A nyers vagy a fagyasztott tartalmaz több vitamint?

A nyers (egzotikus) gyümölcsök vitamintartalma, mire hozzám elér igencsak csekély, sokkal jobb a nálunk szezongyümölcsként leszedetteket fogyasztani, még ha fagyatva tároljuk is.

4. Nyersen egészségesebb?

A szervezet kezdetben sokkal nehezebben tudja lebontani a nyers ételeket, így inkább a főtt változatából tudja jobban hasznosítani a vitaminokat, ásványi anyagokat. Választhatunk köztes megoldást is: préseljünk frissen gyümölcs és zöldségleveket.

5. A bio egészségesebb?

A bio zöldéségek, gyümölcsök azért mondhatók egészségesebbnek, mert mesterséges tápszerek híján a bio sokkal több C-vitamint kell termeljen, hogy ellen tudjon állni a károkozóknak. Így a szervezetünkbe is több C-vitamin jut.

 

 

 

Forrás:http://twice.hu/eletmod/5-mitosz-amit-eddig-nem-tudtal-a-vitaminokrol

 

A cukor a halál fűszere?
Íme a legjobb házi vízkőoldók!



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Vitaminok szerepe, fajtái és csoportosítása A vitaminok védő, a szervezetben lejátszódó kémiai folyamatokat szabályozó szerepe jól ismert. A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik a retinol (A-vitamin), ami kész formában kerülhet a szervezetbe a tejjel, tejtermékekkel, májjal, tojással. Az emberi szervezet képes maga is ...
Vitaminok szerepe a szervezetben A vitaminok olyan szerves anyagok, melyek a szervezet működésében alapvető funkcióval rendelkeznek. A vitaminok nem szolgáltatnak energiát, azonban a szervezet összes szabályozó folyamatában részt vesznek. A vitaminok szerepe a szervezetben Az anyagcsere folyamatok normális m...
Torma – légúttisztításra (is) Húsvét elmúlt, és még sokára lesz, így akár azt is gondolhatná a kedves olvasó, hogy a következő soroknak nem sok hasznát veszi így télvíz idején, minek is olvasná tovább ezt a cikket – majd tavasszal a főtt sonka szezonjában megnézi, mit is eszik hozzá. De azért mégis it...
Tízszer több C-vitamin van a homoktövisben, min... Erdélyben ilyenkor, egészen a fagyok beálltáig a piacok igazi színfoltját képezik az aranysárga homoktövis bogyók. Sokszor túlzásnak tartjuk, hogy milyen drágán értékesítik, főleg a belőle elkészült termékeket, de, hogyha egyszer is látnánk, hogy bizony nem is olyan könnyű ...
Tea, leves és főzelék is készíthető a csodan... Nem csak a kislibáknak, hanem az embernek is érdemes csalánt fogyasztania, mert az asztalon általában idegenszerűen ható növényből nem csak hogy finom, de felettébb egészséges ételek is készíthetőek. Sőt, más növényeket is érdemes feldolgozott csalánnal táplálni. A csípős...
Szabadulj meg a ráncoktól 6 lépésben Valószínű, hogy nem az alább felsorolt módszereket várod a cím alapján. Azonban általuk sikerülhet megszabadulni vagy lassítani az oly idegesítő ráncoktól, szarkalábaktól. Aludja a hátadon A különböző pozíciókban való alvás nyomot tud hagyni az arcunkon. Legfőképpen...
Sokat ígérő öregedés gátló krémek. Mi az i... A kozmetikai ipar rohamos fejlődése nemcsak újabbnál újabb hatásos testápoló szereket dobott piacra, hanem ezzel párhuzamban csalogató reklámokat is, amely arról győzi meg a vásárlót, hogy képesek vagyunk meggátolni a bőr öregedési folyamatait és megfiatalodni.   Az ...
Segíthet a C-vitamin? A C-vitamin hiány és a po... A C-vitamin – amelynek felfedezése a magyar származású Nobel-díjas Dr. Szentgyörgyi Albert orvosprofesszor nevéhez köthető – az emberi szervezetre kifejtett sokrétű jótékony hatása, az egészségünk fenntartása érdekében már évtizedek óta vitán felül áll. A C-vitamin fon...

Facebook hozzászólás