5 étel, amitől hamarabb öregszik a bőröd


Hirdetés


Hiába vásároljuk a méregdrága krémeket és költünk bőrfiatalító pakolásokra, ha nem figyelünk arra, mit eszünk. Vannak ugyanis kifejezetten fiatalító, és vannak a bőr öregedését felgyorsító ételek és italok. Például a túlzott édesség- és alkoholfogyasztás ráncosítja a bőrünk, és rongálja a fogainkat. Az öregedést gyorsító ételek kizárásával sokat spórolhatunk, hiszen egyrészt azokra nem költünk, másrészt pedig nem kell a méregdrága fiatalító kezelésekért sem fizetnünk. Arról nem is beszélve, hogy a fogorvosi kezelés sem olcsó mulatság.

1. Édességek

Ha több cukrot eszel, mint amennyivel a sejtjeid elbírnak, a felesleges cukor (különböző kölcsönhatások eredményeképp) megtámadja a kollagént a bőrben. Ez pedig azért rossz nekünk, mert a kollagén felelős a bőr feszességéért. Arról nem is beszélve, hogy a sok cukor a fogainknak sem tesz jót, elszíneződéshez vezet, és baktériumtelepek kialakulására ad lehetőséget – tájékoztatta a Time magazint Brian Kantor amerikai fogorvos. Szerinte az a legjobb, ha minden édesség elfogyasztása után vízzel öblögetünk.

2. Alkohol

“Ha jól működik a májad, kiválasztja az alkohollal bevitt méreganyagot anélkül, hogy az rossz hatással lehetne a bőrödre. Hiszen a felgyülemlő toxinok kiütések és sötét foltok megjelenését, vagy ráncosodást is eredményezhetnek” – mondta el Ariel Ostad amerikai dermatológus. Az alkohol ezen kívül dehidratáló hatású, ami Ostad szerint rontja az alvás minőségét, a nem pihentető alvás pedig tovább öregít: a bőr veszít rugalmasságából, szaporodnak a ráncaink.

3. Fehérbor

A fehérbor a fogainkra van rossz hatással. A fehérborban lévő savak megtámadják a fogzománcot és így legyengítik a fogazatot. Maureen McAndrew a New York-i Egyetem fogorvosi karának professzora szerint azonban az sem megoldás, ha a fehérbor fogyasztása után azonnal fogat mosunk. Mert a savas környezetbe érkező fogkrém csak még tovább bontja a fogzománcot. A legjobb, ha egy órát várunk borozás után, és csak akkor mossuk meg a fogunkat.

4. A sós ételek

A túlzott sófogyasztás eredményeképpen szervezetünk sok vizet tart vissza. A felgyülemlő víztől pedig úgy nézünk ki, mint egy felfújhatós állatka. Nem csak az a megoldás, ha kevés sóval főzünk. Sok konzerves zöldséget és gyümölcsöt sóval tartósítanak. Az efféle termékek elfogyasztásával pedig úgy jut extra sok só a szervezetünkbe, hogy tulajdonképpen nem is tudunk róla.

5. Feldolgozott húsok

Felvágottak, kolbász és bacon: mind ellenségünk ebben a helyzetben. “Sok ezek közül a húsok közül szulfitokat vagy más tartósítószereket tartalmaz. Ezek bőrgyulladást és a bőr öregedését eredményezhetik a szervezetbe kerülve” – mondja Ostad. Emellett ezek is túl sok sót tartalmazhatnak, ami ismét a vizesedés problémáját hozhatja elő. Jobban tesszük ezért, ha például szendvicshez saját készítésű sült húsokat használunk.

forrás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...