5 dolog, amit nem tudtál az ételízesítőkről


Hirdetés

Naponta, rutinszerűen használjuk a delikátot, mégis nagyon keveset tudunk róla. Íme 5 tény, amit eddig nem tudtál!

1. Összetétel

Nátrium glutamát (E621) tartalmaz, amelyet 1907 óta ipari körülmények között gyártanak. Sokan nagyon veszélyesnek tartják, míg mások csak városi legendának tartják, hogy gondot okoz.

2. Tudatosság

1947-ben sorozat készült az élelmiszer ipari termékekről. Ezekben az adásokban bemutatták, hogy kell használni az ételízesítőket, ezzel pedig elérték, hogy minél többen ismerjék meg ezeket a készítményeket. Kvázi burkolt reklámok voltak.

3. Függőség

A nátrium glutamát akár függőséget is okozhat. Nem az étel ízét változtatja meg, hanem a nyelvünkön lévő ízlelő bimbókon keresztül hat az agyunkra. Gyorséttermek is előszeretettel használják.

4. Só

Mindössze kb 40%-a áll zöldségekből, és 60% inkább só és egyéb ízfokozó.

5. Házilag sokkal egészségesebb

Tisztítás után elég lereszelni a zöldségeket, majd hagyni megszáradni, és apróra darálni. Nem kell hozzá más csak sárgarépa, fehérrépa, petrezselyemzöld, zeller, karalábé, vöröshagyma. Szárítani több napig kell a zöldségeket, majd minél kisebb méretűre összedarálni, aztán mehet egy kis zacskóba, vagy üvegbe, és be a spájzba.

Hirdetés
Hirdetés betöltése...