4000 éves harci szekerek kerültek elő egy indiai ásatáson


Hirdetés


Az Indiai Archeológiai Kutatóintézet régészcsoportja Újdelhitől hatvan kilométerre, a Szanauli településnél folyatott ásatáson bukkant a kétkerekű, nyitott, egykor valószínűleg lóval húzott harci kocsikra és egyéb műtárgyakra. Ez az első alkalom, hogy az indiai szubkontinensen harci kocsit találtak egy régészeti feltáráson.

A három hónapos ásatás alatt számos királyi síremléket is találtak. A feltáráson előkerült tárgyak mintegy négyezer évesek lehetnek, a Krisztus előtt 2000 és 1800 közötti időszakból származnak. Krisztus előtt 2000 körül Mezopotámiában használtak a hadászatban harci kocsikat, kardokat és sisakokat, és a régészek szerint hasonlóképpen a szubkontinensen is elterjedtek voltak ezek az eszközök.

Az Indiai Archeológiai Kutatóintézet illetékes vezetője szerint harci kocsikat bika vagy ló húzta, de az előzetes vizsgálatok inkább a lóvontatás mellett szólnak. Az ősi hindu szent szövegben, a Rigvédában és az ősi szanszkrit eposzban, a Mahábharátában is található bizonyíték arra, hogy a korszakban már használtak lóval húzott kocsikat a térségben.

A régészcsoport egy rézdíszítésű koporsót is feltárt, ami szintén ritka felfedezésnek számít, mivel korábban ilyen típusú koporsót nem találtak a szubkontinensen. Az intézetvezető beszámolója szerint a koporsó fedelét nyolc emberformájú figura, az oldalát pedig növényi motívumok díszítik. A szakemberek a harci szekerek, a kardok és sisakok, valamint egyéb előkerült tárgyak alapján úgy vélik, hogy egykor egy harcos törzs élhetett a feltárás helyszínén.

MTI

Hirdetés


Hirdetés betöltése...