30 éve nem volt ilyen kicsi az ózonlyuk, az Antarktisz felett


Hirdetés


A Földet a Nap UV-sugárzásától védő ózonrétegen az Antarktisz felett keletkezett lyuk 1988 óta nem látott méretűre zsugorodott – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A Föld légkörét védő ózonrétegen keletkezett rés idei legnagyobb kiterjedését szeptemberben érte el, amikor 19,6 millió négyzetkilométer volt, majd a hónap közepétől kisebb lett. 2017-ben az ózonlyuk maximum kiterjedése majdnem kétszer akkora volt, mint az Egyesült Államok területe, mégis nagyjából kétmillió négyzetkilométerrel kisebb a tavaly, és 5,3 millió négyzetkilométerrel kisebb a 2015-ben mértnél. Paul Newman NASA-nál dolgozó tudós szerint az atmoszféra alsó rétegeiben tapasztalt viharos időjárás felmelegítette a levegőt, s ezzel elejét vette a bróm- és klórvegyületek ózont pusztító hatásának.

nasa

Az Antarktisz feletti ózonréteg állapota – lila és kék színnel jelölve a legvékonyabb réteg – látható az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2006. október 19-én közreadott műholdfelvételén. Szeptember 21. és 30. között az ózonlyuk a valaha mért legnagyobb 27,45 millió négyzetkilométer kiterjedésű volt, szeptember 24-én (a kép készítésekor) pedig 29,52 millió. Ezt az értéket csak egyszer, 2000. szeptember 9-én mérték eddig. A műholdas eszközök folyamatosan mérik az ózonréteg vastagságát (Fotó: MTI/EPA/NASA)

Mínusz 78 Celsius-fokon kialakulnak úgynevezett sztratoszférikus felhők, amelyek az emberi tevékenység következtében a környezetbe került fluorklór-szénhidrogének (FCKW-k) révén lebontják az ózont. Az FCKW-k önmagukban kisebb mértékben okoznak ózoncsökkenést, a nagy hideg hatására viszont agresszívvé válnak. A szakember rámutatott arra, hogy az idén a csökkenés javarészt természetes okokra vezethető vissza, ugyanakkor nem elhanyagolható az 1987-ben aláírt sztratoszférikus ózonréteg védelmét szolgáló Montreali Jegyzőkönyv óta tapasztalható, kisebb léptékű, de folyamatos javulást mutató trendnek a szerepe sem.

MTI

Hirdetés


Hirdetés betöltése...