3 méreganyag, amit kerüljünk ha megtaláljuk feltüntetve a csomagoláson


Hirdetés


3 újabb méreganyagot mutatunk be, amit ha tehetjük kerüljük a vásárlásaink során, amennyiben megtaláljuk feltüntetve a csomagoláson.

elelmiszercimke

1. BHA(butilezett hidroxi-anizol)

Ez a tartósítószer használható avasodás elkerülésére, élelmiszerekben található olajokban. Kimutatták, hogy rákkeltő hatásúnak bizonyult patkányokon, egereken végzett kísérletek során. Állatkísérletekben használata nyomán változásokat figyeltek meg az immunrendszerben, a vérképben, a parjzsmirigyben és a májban. Mindkét anyag feldúsul az emberi szervezet szöveteiben és bejut a magzatba. Tudni lehet róluk, hogy allergiát váltanak ki.

2. Parabén
Élelmiszerekben E214-E219 jelzésekkel jelölik.

A parabéneket az 1920-as évektől széles körben használják fel tartósítószerként kozmetikumokban és testápolási termékekben. Továbbá gyógyszerek, élelmiszerek, zsírok, olajok, cipőápoló krémek, textilek, ragasztók tartósítására használják. Az parabének fő kockázata, hogy in vitro ösztrogénszerűen viselkednek és így károsítják a hormonrendszert. A metil- és propil-parabén antimikrobiális élelmiszeradalék többek között sütőipari termékekben, üdítőkben, krémekben, pasztákban, mesterséges édesítőszert tartalmazó dzsemekben, zselékben, befőttekben, szirupokban és a propil-parabén penészedésgátló a virslik bőrében lehet jelen.

3. Karamell színezék

Főként a kólák és más úgynevezett sötét színű üdítőitalok gyártása során évtizedek óta használnak karamell színezéket, melyről sokáig úgy gondoltuk, ártalmatlan. Az amerikai Center for Science in the Public Interest (CSPI) amerikai tudományos közhasznú szervezet egy kutatás nyomán a színezék betiltását szorgalmazza, mivel az rákkeltő vegyi anyagokat tartalmaz. Az egyszerű karamell készülhet otthon is, amikor az olvadó cukrot karamellizáljuk, ám a különböző kólákban a karamell színezék egy teljesen más eljárást takar. A mesterséges barna színezést ezekben a termékekben úgy állítják elő, hogy nagy nyomás és hőmérséklet alatt reakcióba hozzák a cukrokat ammóniával és szulfitokkal. A kémiai reakciók a 2-methylimidazole (2-MI) és 4 – methylimidazole (4-MI) kialakulását eredményezhetik. Az amerikai szövetségi kormány megbízásából, laboratóriumi egereken és patkányokon végzett kísérletek kimutatták, hogy ezek a vegyi anyagok tüdő-, máj-vagy pajzsmirigy daganatot, vagy akár leukémiát okoznak.

Ételszínezékként a karamellt 4 osztályba sorolják:

-I. osztály: sima karamell (E150a) (kizárólag cukorból, néha savakból, és sókból áll, de nem lehet benne ammónium és szulfit)
-II. osztály: szulfitos karamell (E150b) (tartalmazhat szulfitot)
-III. osztály: ammóniás karamell (E150c) (tartalmazhat ammóniát, általában péksütemények tartalmazzák)
-IV. osztály: ammóniumos, szulfitos karamell (E150d) (tartalmazhat ammóniát és szulfitot is, általában szénsavas üdítőitalokban alkalmazzák)

Vásároljunk tudatosan, ezzel is hozzájárulunk az egészségesebb élethez!

Hasonló cikkek:

A MÉREG AMIT NEHÉZ ELKERÜLNI

RÁKKELTŐ ÉLELMISZER ÖSSZETEVŐK A BOLTOK POLCAIN

EGY ÚJABB MÉREG AMIT NEHÉZ ELKERÜLNI

Hirdetés


Hirdetés betöltése...