21 TIPP, hogy kevesebb legyen a fűtésszámlád!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A hűvös napok száma egyre szaporodik, miközben ezzel együtt lineáris arányban növekszik a fűtésszámlánk is. Ám nem kell rögtön egekbe szökő végelszámolásokról vizionálni, hiszen vannak trükkök, melyekkel akár alacsonyabban tarthatjuk a sárga csekkekre írt összegeket!

Megfelelő szőnyeg

Egyre nagyobb divatja van az ablak illetve ajtó szegélyekbe helyezhető vidám hőszigetelő hatású plüssállatoknak. Ezek mellett természetesen a padlószőnyegek is remekül szigetelnek, de egy kisebb méretű, bolyhos szőnyeg is sokat javít a komfortérzeteden, és nem csak azért, mert a látványától melegebbnek érzed a szobát. Az ágy mellett, vagy a kanapé előtt, ha erre érkezik a lábad, nem fog a talpad a takaró alól kibújva a hideg padlóval találkozni, így a tested sem kezd el riadót fújni a hideg miatt.

Lezáró függöny

Ha már megy a fűtés, nézd meg, hogy a függöny nem lóg-e rá a fűtőtestre. Ha igen, akkor a meleg levegőt fölfelé tereli, és az az üvegen keresztül inkább az utcát, mint a lakást fűti. Jó megoldás, ha lécet rögzítesz az ablakpárkányra, a radiátor fölé, így nem csak plusz tárolási felületet nyersz, de a meleg levegőt is a szoba felé tereled.

Hő védő fólia

Nem csak fölfelé, a radiátor mögé is sugárzik a meleg – itt azonban csak egy fal van, amit fölösleges fűtened. Ha ide hő terelő fóliát ragasztasz – barkácsboltokban beszerezheted – vagy egy kartonpapírra ragasztott fóliát teszel, a hő nagy része visszaverődik a szobába, amivel majdnem megkétszerezed a fűtőtest teljesítményét, miközben nem növeled a költségeidet.

Forró italok

Pofon egyszerű módszernek tűnik, de igaz, hogy amikor egy borongós napon úgy érzed, nem tudsz átmelegedni, a termosztát tekergetésénél többet segít, ha iszol egy bögre forró teát. Ilyenkor ugyanis valószínű, hogy a hőérzeted tréfál meg, és a sötét felhők meg az esőcsepptől áztatott ablakok miatt borzongasz. A tea viszont belülről melegít át, így máris jobban fogod érezni magadat – egy próbát mindenképpen megér, mielőtt elkezded az egekbe tornázni a rezsidet. Ezen felül segíthet egy bögre meleg leves is, ami szintén pozitívan hat a tested hőérzetére.

Ha központi fűtésed van: termosztatikus szelep

Minden egyes helyiség hőmérsékletét szabályozhatod a radiátorra szerelhető termosztatikus radiátorszeleppel, mely egy szeleptestből és a hozzá illeszkedőhőmérséklet-érzékelő és -szabályozó termosztátból áll. Ennek a mindössze néhány ezer forintért beszerezhető készüléknek a használata biztosítja, hogy egy adottfűtőtestbe – a szabályozófejen beállított hőmérsékletnek – megfelelő mennyiségű fűtővíz jusson. Így a fűtőtestben nem kering feleslegesen a fűtőtestet átjáró forró víz, hanem csak annyi energiát használsz el, amennyire a lakás melegen tartásához feltétlenül szükséged van.

 

Ha hosszabb távra gondolkodsz: szobatermosztát

Ha hajlandó vagy egy kicsivel több pénzt áldozni és ezzel együtt hosszútávon befektetni, akkor mindenképpen szerezz be egy szobatermosztátot. Manapság ez a legegyszerűbb és legelterjedtebb fűtésszabályozási módszer, melynek lényege, hogy ez az okos kis szerkezet egy bizonyos – előre beállított – információ alapján szabályozza a fűtőkészülék teljesítményét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lakás hőmérséklete, valamint az előre beprogramozott hőmérséklet alapján a szerkentyű ki-be kapcsolja a fűtést.

Ma már rengeteg típus közül válogathatsz, amiből egyenesen következik, hogy az árak is egyre szélesebb skálán mozognak. A manuálistól a digitálison át az telefonon felhívható és lekérdezhető, hordozható készülékig minden kapható. Ésszerű keretek között érdemes minél modernebb szobatermosztátot választani, hiszen ezek a legalkalmasabbak az energiatakarékos szabályozásra. Tízezer forintért már igazán intelligens szobatermosztátot vásárolhatsz, ami rövid idő alatt visszahozza az árát.

Ne fűtsük túl a lakást!

A helyiségek nappali vagy éjszakai hőmérsékletének szabályozásával sok energiát lehet megtakarítani. A szezon elején gondoljuk át, hogy az egyes helyiségek rendeltetésszerű használata milyen hőfokot igényel. A lakás helyiségeit a tényleges használat idejére fűtsük erre a hőfokra. Ezt a célt a fűtési rendszert vezérlő termosztátok, illetve a fűtőtesteken lévő termosztatikus szelepek beállításával érhetjük el. Ismert adat, hogy 1 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet 5-6 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást.

  • A nappaliban 20 fok, a gyerekszobában 22 fok is lehet, a hálószobában viszont elég, ha 18 fokot tartunk. Nappal a hálószobában nemigen tartózkodunk, éjszaka pedig egészségesebb, kellemesebb az alvás, ha nincsen meleg.
  • A konyhában elegendő a 16-18 fok is. A konyhában üzemelő berendezések növelik a hőmérsékletet, a páratartalom miatt magasabbnak érezzük a helyiség hőfokát.
  • A fürdőszobában 22 fok az aktív időszakokban megfelelő hőmérséklet, nap közben pedig lejjebb csavarhatjuk a fűtőtest szabályozását.
  • Általános tanács, hogy előbb vegyünk fel egy pulóvert, és azután fontoljuk meg a hőfok növelését. Több fokot is spórolhatunk, ha nem pólóban vagyunk otthon. Ha a megszokott 24 fokról 20 fokra szállítjuk le a hőmérsékletet, a 4 fok csökkentéssel akár 24%-kal is csökkenhet a fogyasztásunk. Megéri átállítani szokásunkat!

Ne szárítsunk radiátoron, és ne tartsunk ott semmit!

Ezzel szabaddá tesszük a meleg levegő áramlását, és jobb lesz a hőérzetünk, mintha csak szivárogna a meleg.

Kicsi lakásban célravezető

ha nappal nyitott belső ajtók mellett fűtünk, ezzel biztosítva a lakás átlagos hőmérsékletét. Ha az átlagosnál melegebbet akarunk egy helységben, akkor becsukjuk az ajtókat, és csak ott fűtünk. A nagyobb lakterület esetén célszerűbb a nem egybefüggő légterületeket külön fűteni és zárva tartani az ajtókat.

Ha napközben hosszabb időre

nem vagyunk otthon, célszerű 3-5 °C-kal alacsonyabbra állítani a termosztátot.

Általában nem érdemes

nagyon szakaszossá tenni egy lakás fűtését azzal, hogy hagyjuk nagyon lehűlni, majd újra felfűtjük. A felfűtés mindig nagyobb energiafelhasználást igényel, mint a szinten tartás. Különösen akkor érdemes szinten tartani, ha a házunk szigetelése megoldott, és nem sok a hőveszteség. Ha azonban a szigetelés rossz, a nyílászárók szelelnek, lehet, hogy a szinten tartás sok energiát emészt fel, és ilyenkor a hosszabb távollétek idején nem érdemes fűteni.

Az alacsonyabb hőmérséklet

melegebbnek tűnik, ha eléggé párás a levegő. A fűtött szobákban tegyünk enyhén sós vízzel telt tálkát a radiátor mellé, vagy használhatunk párologtató készüléket is. Tartsunk 40-60%-os páratartalmat a lakásban, ez ideális az egészségünk szempontjából, és a hőérzetünk miatt is szükséges. A szobanövények is párásítanak a lakásban.

Szellőztessünk rendszeresen

 a fűtési szezon alatt is. Ennek legjobb módja az, ha naponta kétszer 3-5 percre szélesre tárjuk az ablakot, hogy az egész lakás levegője kicserélődjék, de a falak, tárgyak még nem hűlnek le. Ez a módszer sokkal célravezetőbb, mintha hosszú időn át résnyire nyitva tartanánk az ablakot, hiszen ekkor folyamatosan távozik a meleg. A szellőztetés alatt természetesen állítsuk le a fűtést.

A levegő párásításával

egy időben a jól szigetelt lakásokban folyamatosan figyelni kell a szellőztetésre, nehogy a páralecsapódás következtében meginduljon a penészesedés. Célszerű azonnal szellőztetni (a megismert módon az ablakokat rövid időre szélesre tárva), ha sok pára keletkezik a konyhában, a fürdőszobában vagy abban a helységben, ahol ruhákat teregettünk.

Ha kisütött a nap, húzzuk el a függönyt. Ilyenkor lejjebb vehetjük a fűtést is a napsütötte szobákban.

Csukjuk be a fűtetlen vagy szigetelés nélküli helyiségek ajtaját.

Éjszakára

érdemes elhúzni a vastag függönyt és lehúzni a redőnyt, mert ezzel szigeteljük az ablakot. Ha nincsen szobanövény vagy házi kedvenc a helyiségben, akkor a nappali távollétünk idejére is megtehetjük ezt.

Mivel a nagyon

felforrósított vízhez mindenképpen hideg vizet keverünk, eleve ne állítsuk nagy hőfokra a bojlert, mert kárba vész a hő egy része. Ráadásul a különösen forró vízben erőteljesebb a vízkőképződés. A hőtárolós bojler termosztátját állítsuk be 40 şC-ra, és csak akkor vegyük feljebb, ha melegebb vízre van szükségünk.

Segíti a spórolásunkat

, ha a szolgáltatóknak bejelentjük az óraállásokat, vagyis a fogyasztásunk után fizetünk, nem pedig átalányban. Ilyen módon hónapról-hónapra látjuk spórolásunk eredményét, és megkíméljük magunkat a lelombozó elszámolószámláktól.

Ugyancsak motiváló stratégia,

ha havonta követjük fogyasztásunkat: Excel táblában vagy más szoftverrel, applikációval tartsuk nyilván a fogyasztás adatait, és értékeljük ki ezeket a számokat az előző év hasonló időszakához, vagy az előző időszakhoz képest.

és az utolsó 🙂

Beszélgessünk alsó szomszédunkkal, hogy miért is nem fűti a kisszobáját… :))

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...