18 meglepő ötlet a vaj otthoni felhasználásához!


Hirdetés


Évtizedek óta megy a vita, hogy vajon a vaj vagy a margarin az egészségesebb számunkra – már ha főzésről vagy épp a kenyérre kenésről van szó. Akárhogy is, én szeretem a vajat, az íze teljesen más, mint a növényi származékokból készített margariné. És a pattogatott kukorica is sokkal finomabb vele. De gondoltátok volna, hogy a vaj nemcsak a konyhában használható?

Ha nem, akkor érdemes átböngészni a következő tippeket: a van igen sokoldalúan használható anyag a háztartásban. Hogy mi mindenre?

 1. Fém- és bőrtárgyak fényezésére: fogj egy puha pamutrongyot, tegyél rá egy kis vajat, majd dörgöld át vele a bőrkanapét, vagy a fém gyertyatartót. Úgy fognak csillogni, mint amikor újak voltak.
 2. Tintafoltok eltávolítására a műanyag felületekről: a tintafoltot kend át szépen vajjal, majd a műanyag tárgyat tedd ki a napfény fehérítő hatásának pár napig.
 3. A fafelületek vízfoltjainak eltüntetésére: a foltos területet egyenletes rétegben kend át vajjal, hagyd rajta egy éjszakára, majd reggel egyszerűen töröld le.
 4. A hólapát jégtelenítésére: hogy a hólapátra ne tudjon rátapadni a hó, szépen kend be egy darab vajjal.
 5. Ajtónyikorgás megszüntetésére: a WD40 is remek, de nagyon drága. Sokkal gazdaságosabb, ha a nyikorgó ajtókat egy kis darab vajjal vesszük kezelésbe a pántoknál.
 6. A ragasztó bőrről való eltávolítására: ha ragacsos vagy akár ragasztós lett a kezed, csak dörgöld át egy kis vajjal és ismét tiszta lesz a bőröd.
 7. Kések ragacsmentesítésére: a kés pengéjét vond be egy vékony réteg vajjal és biztos lehetsz benne, hogy nem fog ráragadni semmi.
 8. A halszag eltávolítására: ha hallal dolgoztál, munka után dörgöld be a kezed egy darabka vajjal – nyoma sem marad a kellemetlen szagoknak.
 9. Vágott hagyma frissen tartására: ha nem használtad fel a teljes fej hagymát, a vágott részt kend be vékonyan vajjal, mielőtt alufóliába csomagolod – tovább friss marad a hagyma!
 10. Hogy ne fusson ki az étel: adj egy-két evőkanálnyi vajat a forró vízhez, biztos lehetsz benne, hogy nem fog a hab kifutni a tűzhelyre.
 11. Régi gyertyák megmentésére: a poros-karcos viaszgyertyák új csillogást és életet kapnak, ha egy kevés vajjal dörzsölöd át őket.
 12. A sajt penészedésének megakadályozására: no nem a világ végéig, de ha a félkemény sajt vágott felületét átkened egy kis vajjal, jóval kisebb eséllyel kapja meg a penész és tovább friss marad.
 13. Gyógyszerszedéshez: házi kedvenceknél is beválik, de embernél – főleg gyerekeknél – is alkalmazható. Ha túl nagy tablettát kellene lenyelni, kend be egy kevés vajjal, könnyebben megtalálja az utat lefelé. Persze, egy nagy pohár vizet mindenképp küldjünk utána.
 14. Fáradt lábak kényeztetésére: a szúró, sajgó lábat masszírozd át vajjal, majd tekerd be egy nedves meleg törülközőbe.
 15. Sokoldalú kozmetikumként: a vajat használhatod borotvahab helyett is, ha száraz a bőröd vagy a körmöd, tápláló krémként is jó szolgálatot tesz. Emellett puhítja a bőrt, ápolja a hajat – sőt ebből még a beleragadt rágót is ki tudod szedni a segítségével.
 16. A nyaklánc csomóinak kioldására: különösen vékony, finomszemű láncoknál gond ez, de ha a csomót bekened egy kis vajjal, könnyebben el tudod kezdeni a csomó kibogozását!
 17. Szoros gyűrű eltávolítására: beledagadt az ujjad? Semmi gond! Csak kend át egy kis vajjal, és úgy próbáld meg lehúzni – ugyanez működik szappannal is. Gyanítom, hogy akadozó cipzárak esetén is ugyanúgy bevethető, mint a szappan.
 18. Ütésfoltok megelőzésére: masszírozz a megütött bőrfelületbe vajat, lehetőleg minél előbb az ütést követően. A vajban található foszfátok segítségével kisebb eséllyel leszel kék-lila foltos.

forrás: talpigno.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...