10 tudományos ok arra, hogy elhagyjuk a szóját étrendünkből


Hirdetés


b_200_200_16777215_00___images_watermarks_szojabab.jpgRengeteg tudományos adat bizonyítja már, hogy a szója nem egészséges része étrendünknek. Számomra még mindig sokkoló az a tény, hogy nagyon sokan nincsenek tudatában ennek, és rengetegen csatlakoztak a “szója fogyasztó” mozgalomhoz, még orvosok is.

Nemrég kaptam egy e-mailt egyik olvasónktól, aki több orvosnál és természetgyógyásznál is járt, és mindenki azt ajánlotta neki, hogy a menopauza tüneteit legkönnyebben szójával enyhítheti. Ugyanezt a tanácsot kapta a nővérem is.

Veszélyes tanács. Főleg egy fehér köpenyt viselőtől. A fenti állítást alátámasztó tudományos bizonyítékok már itt sorakoznak:

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a fermentált szója- a hagyományos ázsiai kultúrák gyakorlata szerinti- fogyasztása kis mennyiségben rendben van, főleg az egészséges pajzsmirigy működéssel rendelkezők számára. Csak a miso, tempeh, natto és a szójaszósz (amennyiben az hagyományosan fermentált) tartozik ebbe a kategóriába.  Ezen felül, ha  szeretnénk egy kevés edamame-ot a salátánkra szórni, vagy néhány apró kockára vágott tofut vagy misot levesünkbe tenni időről időre, az is rendben van.   Csak ne tegyük azokat étrendünk rendszeres részévé.

Ha bármilyen pajzsmirigy betegség áll fenn, a legjobb politika a szója elkerülése, mert  erős goitrogén hatású (pajzsmirigy szupresszor) még akkor is, ha erjesztve fogyasztjuk azt.

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv # 1

Egy 1991-es tanulmány megállapította, hogy csupán 2 evőkanál sült és pácolt szójabab fogyasztása naponta 3 hónapig, egészséges felnőtteknél, akik megfelelő mennyiségű jódot is fogyasztottak, pajzsmirigy elnyomási tüneteket, rossz közérzetet, székrekedést és álmosságot okozott .

Még mindig azt hiszed hogy tofut enni pattogatott kukorica helyett egészséges?

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv # 2:

6 menopauza előtti nő normális menstruációs ciklusa alatt 45 mg szója izoflavonoidot kapott naponta.  Ez 2 csésze szójatejjel vagy 1/2 csésze szójaliszttel egyenértékű!   Alig egy hónap múltán mindegyik nő késést tapasztalt a menstruációs ciklusukban, hasonlóan a tamoxifen hatásához. Az utóbbi egy olyan anti-ösztrogén gyógyszer, amit mellrákos nőknek adnak.

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv # 3

Ösztrogének formájában a szója alapú élelmiszerek megzavarják az endokrin rendszer működését. Hatásuk hasonló lesz a mellrák ellen szedett tamoxifen nevezetű gyógyszerhez .

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv # 4

Az alacsony koncentrációban fogyasztott ösztrogének serkentik az emlő sejtek enzimaktivitását, ami mellrákhoz vezet .

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv# 5

A szója izoflavonjai: a genisztein és daidzein úgy tűnnek, hogy ösztönözik a már meglévő emlőráksejtek növekedését. Ha egy nő emlőrákos, a szója fogyasztása nagyon kockázatos.

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv # 6

Közvetlen bizonyíték van arra, ahogy a szója izoflavonoidok, a genisztein és a daidzein csupán 3 hét után elnyomták a hipofízis-pajzsmirigy tengelyt: középkorú szója-izoflavonokkal etetett patkányoknál (10 mg/ kiló).

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv # 7

Terhes nők egyáltalán ne fogyasszanak szóját!  Tudományos kutatások kimutatták, hogy a szója fitoösztrogéneknek kitett fiú magzatok prosztatarákra magasabb érzékenységet mutatnak életük későbbi szakaszában .

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv# 8

Lányoktól tartsuk távol a szóját!   A genisztein (szója fitoösztrogén) a fejlődő nőstény patkányok jelentősen felgyorsult pubertását okozta .

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv# 9

Fiúk és férfiak! A szójafehérje csökkenti a férfiasságot!   A tanulmány 12 (18 éves és annál idősebb) férfi esetében 19%-os ( szérum) tesztoszteron csökkenést dokumentált mindössze 28 nap alatt. Naponta 56 gramm szójafehérjét kaptak ezen időtartam alatt .

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv # 10

Ne etesd szója alapú tápszerrel kisbabádat!  Olyan lányok, akik újszülöttként szója genizint, vagy geniszteint (szója fitoösztrogént) kaptak, reproduktív rendszerükben szenvedtek kárt. “Késleltetett rendellenes hüvelyi fejlődést, rendellenes menstruációs ciklust és csökkent termékenységet lehetett megfigyelni náluk.

 

Forrás:utajovobe.eu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...