Hirdetés
Egy nagyon finom, és gyorsan elkészíthető (kb. 10 perc) lúgosító recept kurkumával.
Hozzávalók:
1 nagy hagyma kis kockákra vágva | 1-3 zöld csili -kihagyható |
2-3 közepes krumpli kis kockákra vágva | 500gr rizspehely |
1 teáskanál köménymag | 1 kávéskanál kurkuma |
7 curry levél | 3-4 kanál olaj vagy ghee |
Só | 1 citrom |
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, majd ha már megfelelően meleg, pirítsuk meg benne kissé a köménymagot, a curry levelet és ha kívánjuk a csilit. A pirítás gyengíti a csili erejét, és minél nagyobb darabban hagyjuk, annál kevésbé lesz csípős tőle az étel. A curry levéltől pedig finomabb lesz az egész, de ha nem tudod beszerezni, hagyjuk ki. Nincs mivel helyettesíteni. Mielőtt a fűszerek égni kezdenének, adjuk hozzá a hagymát, és sózzuk meg. A hagymát csak egy kicsit puhítjuk, nem pirítjuk magyar módra aranyszínűre. Ha már elég puha, hozzáadjuk a krumplit, és fedő alatt azt is megpuhítjuk. Ezalatt a rizspelyhet szitában megmossuk úgy, hogy mindenhol érje víz, de lefolyjon róla.
A kép csak illusztráció
Mikor a krumpli megpuhult, öntsük hozzá a kissé nedves rizspelyhet. Ha hamar megkeményedik, spricceljünk rá kézzel egy kevés vizet, hogy mindenhol egyenletesen érje. A cél, hogy ne ragadjon össze a rizspehely, de mégis megfőjön. 5-10 percen belül kb elég lesz. Mielőtt kikapcsolnánk alatta a tüzet szórjuk rá a kurkumát, és kavarjuk el, hogy egyenletesen sárga legyen az egész étel. Ekkor a fél citromot spricceljük még rá egyenletesen elosztva mindenhova. Tálaláshoz lehet még citromot kirakni, hogy egyéni ízlés szerint ízesíthető legyen.