10 dolog, amit még nem hallottál a zöldborsóról







Hirdetés betöltése…

Egyike a legízletesebb koranyári zöldségeknek. Édeskés ízének köszönhetően rengeteg recept és fogás alapanyaga: levesektől elkezdve főzeléket, paprikást és pürét is készíthetünk belőle. Kevesen tudják azonban róla, hogy ő volt a modern genetika alapja, illetve hogy az iparban is kiválóan alkalmazható.

Mi másról lenne szó, mint a zöldborsóról?

1. Egy borsószem átlagban 0,1 és 0,36 grammot nyom.

2. A zöld szín nem a borsók érettségét jelzi. Egy érett borsó ugyanis sárga színű.

3. A borsó a francia konyhában vált divatossá, méghozzá 14. Lajos, a Napkirály idejében. A kertészei borsóültetvényeket gondoztak a Versailles-I kertben, a király pedig valósággal megszállottja lett ennek a kis zöldségnek, és egyre gyakrabban rendelt belőle különféle fogásokat.

4. Csupán 5%-a a termesztett borsónak kerül frissen eladásra. A többit fagyasztva árulják.

5. Európában a legnagyobb borsótermelő Nagy-Britannia. Míg az első tasak fagyasztott borsót az 1920-as években adták el.

6. Egy adag borsóban több a C-vitamin, mint két almában, és több fehérjét tartalmaz, mint egy egész tojás.

7. A világrekordot borsóevésben egy brit nő tartja, aki 1984-ben döntötte meg a csúcsot. 7175 borsószemet evett meg egy óra alatt.

8. Kínában a borsó levelei ínyencségnek számítanak.

9. A borsószemből kivont keményítőt a bioműanyag – zacskók, csomagolások – gyártásában, továbbá egészségügyi implantátumok, telefon borítólapok, textil rostok előállítására használják.

10. A banális borsótő volt az, ahonnan elindultak a modern genetika felfedezései. Gregor Mendel, osztrák szerzetes borsót termesztett a kolostor kertjében, és közben tanulmányozni kezdte. Kísérleteket végzett a növény virágain, amelyek később “Mendel öröklésről alkotott törvényei” néven váltak ismertté.

Forrás:http://twice.hu/eletmod/10-dolog-amit-meg-nem-hallottal-zoldborsorol

Levendulaolaj a lábgomba elleni csodaszer
3 nagyszerű recept spárgából



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Zöldborsó az alacsony tartalmú vitaminbomba, me... Tudta ön kedves olvasó hogy a zöldborsó nem csak egy finom zöldség, de egyben egy gyógyhatással bíró vitaminbomba is? A friss zsenge zöldborsóra elég ránézni és üde zöld színéről máris a tavaszi rét, és a természet jut az ember eszébe. A tányéron is szép látványt nyúj...
Turbózza fel szervezetét Popeye kedvenc zöldsé... A spenót egyike a Föld tápanyagban leggazdagabb ételeinek. Popeye-nak igaza volt ebben, de elég rosszul tette hogy a konzervdobozból evett belőle. A friss, organikus spenót tápanyagokban gazdagabb és sokkal kevesebb környezeti mérget tartalmaz, mint a konzerv. A legtöbb gyerek és feln...
Torma – légúttisztításra (is) Húsvét elmúlt, és még sokára lesz, így akár azt is gondolhatná a kedves olvasó, hogy a következő soroknak nem sok hasznát veszi így télvíz idején, minek is olvasná tovább ezt a cikket – majd tavasszal a főtt sonka szezonjában megnézi, mit is eszik hozzá. De azért mégis it...
Tízszer több C-vitamin van a homoktövisben, min... Erdélyben ilyenkor, egészen a fagyok beálltáig a piacok igazi színfoltját képezik az aranysárga homoktövis bogyók. Sokszor túlzásnak tartjuk, hogy milyen drágán értékesítik, főleg a belőle elkészült termékeket, de, hogyha egyszer is látnánk, hogy bizony nem is olyan könnyű ...
Tea, leves és főzelék is készíthető a csodan... Nem csak a kislibáknak, hanem az embernek is érdemes csalánt fogyasztania, mert az asztalon általában idegenszerűen ható növényből nem csak hogy finom, de felettébb egészséges ételek is készíthetőek. Sőt, más növényeket is érdemes feldolgozott csalánnal táplálni. A csípős...
Tanácsok, melyekkel megszabadulhatsz a hasi zsír... A szakértők azt állítják, vannak a testünkön olyan területek, melyekről nagyon nehéz letornászni a lerakódott zsírréteget. Nem meglepő, ha azt mondjuk, egyike ezen „problémás” területek közül a hasi zóna, a combok hátsó része, a toka, illetve a felkar hátsó része. &nb...
Szívre gyógyír az amaránt Az amaránt valószínűleg a törökökön keresztül került előbb Magyarországra, majd tovább Európa többi országában. Az amaránt magja a lencséhez hasonlít, hosszúsága 1 milliméter, ebből a kis magból egy akár 3 méter magasra is megnövő növény fejlődhet ki, több ezer apró...
Szárba szökkent energia: a sörélesztő Régóta ismert tény, hogy a csírázó magvakban, melyeknek teljes mértékben fedezniük kell a szárba szökkenő növény energia- és nyomelemigényét a növekedés első fázisában, példa nélkül álló koncentrációban találhatók különféle fehérjék és ásványi anyagok. A söré...

Facebook hozzászólás